Спират плащанията за павилиона ни в Дубай

16:10, 03 фев 22 / Политика 25 2050 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Спираме всички плащания по договора, свързани с „Експо 2020 Дубай“ и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. За нас това е черна дупка, в която са потънали милиони от парите. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг. 

Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред

Икономическият министър разясни, че се взима решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум „България Експо 2020“ след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите: „Сиела норма“, „Проджект мениджмънт адвайзери“, „Арка LTD“, ДОВ ЕООД, „Инфинити травел“. 

По думите ѝ в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България. Голяма част от ангажиментите по него обаче не са спазени и остават неизпълнени.  

„В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада, срещу това авансово плащане. Консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях“, коментира Нинова.

По думите ѝ подобни неща злепоставят името на България в чужбина„Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страната ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане към 700 хил. лв.“, изтъкна тя като подчерта, че докато не приключи разследването, плащания няма да има

В момента КПКОНПИ разследва случая и започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на прокуратурата, съобщиха от Министерството на икономиката. 

България ще изгради своя павилион на Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай

Припомняме, че договорът по обществената поръчка за българското участие на „Експо 2020“ е сключен още през декември 2019 г., година, след решение на кабинета „Борисов 3“. Световното изложение обаче се забави с една година заради пандемията от коронавируса и започна през есента на 2021. А българският павилион се оказа доста рехав и с разочароващ дизайн на фона на останалите, и на предварителните ангажименти по договора. Това предизвика бурни реакции у нас

Темата на проекта бе „Мобилност“. Сред лекторите се оказа бившият ректор на „УниБИТ“ проф. Стоян Денчев и негови колеги, бившата манекенка Анна Шехтова и бившият министър на туризма на ГЕРБ Николина Ангелкова. Тя обаче е участвала с онлайн-презентация и не е присъствала лично в Дубай.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама