Откриха олимпийските игри в Пекин

17:20, 04 фев 22 / Спорт 25 2551 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С церемония на стадиона „Птиче гнездо“ бяха открити зимните олимпийски игри в Пекин. Пищната церемония на националния стадион "Птичето гнездо" започна в 14.00 ч. българско време с впечатляващо светлинно шоу, последвано от парада на нациите. Знаменосци на България бяха Мария Здравкова и Радослав Янков. 

Смениха знаменоската ни за откриването на Олимпиадата в Пекин

Първите състезания от програмата започнаха преди два дни, а надпреварата продължава до 20 февруари.

Участват 91 нации, а спортистите в китайската столица са общо 2871Най-големият зимен спортен форум ще се проведе за 24-и път и за трети в Азия след Сапоро 1984 и Пьонгчанг 2018. Освен това Пекин 2022 слага край на три поредни олимпийски игри, които се провеждат на континента, след като летните бяха в Токио през 2021 г. Пекин ще стане първият град, който е бил домакин на летни (2008) и зимни олимпийски игри.

Българският ски бегач за Пекин 2022 е с коронавирус

Спортовете са 15, сред които алпийски ски, биатлон, хокей, фигурно пързаляне и др. От надпреварата отново ще отсъстват звездите от Националната хокейна лига (НХЛ). Ще бъдат раздадени общо 109 комплекта медали в различни дисциплини.

Домакините от Китай ще разчитат на най-големия си отбор в историята - 176 спортисти във всички 15 дисциплини. За сметка на това България изпраща най-малкия си отбор от Сараево 1984 - едва 15 спортисти. В последния момент страната ни остана с един състезател по-малко, след като скиорът Симеон Деянов се оказа с коронавирус.

Олимпийците ни останаха с един по-малко

Дипломатически бойкот 

„Международният олимпийски комитет ще може да изпълни мисията си да гарантира участието на всички спортисти в игрите само ако те са над всички политически различия. Игрите трябва да са политически неутрални и да не се превръщат в инструмент за постигане на политически цели“, каза ден преди откриването президентът на МОК Томас Бах. Той неслучайно говори за политика, тъй като далеч преди Пекин 2022 основните въпроси не бяха свързани със спорт.

Откриването на олимпийските игри ще мине под знака на дипломатически бойкот от редица страни, сред които САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и др. Домакините от месеци са обвинявани в нарушаване на човешките права и ограничаване на свободата. САЩ дори нарече режима в Пекин геноцид срещу уйгурските мюсюлмани. Това се отрази и на спонсорските послания преди игрите. Други държави призоваха спортистите си да не носят лични мобилни телефони или компютри, докато различни организации съветват да не се изтеглят китайски приложения, пише „Дневник“.

Най-големият олимпийски бойкот

Най-големият олимпийски бойкот бе по времето на Студената война. В Москва през 1980 г. не участваха състезатели от 65 държави, след като президентът на САЩ Джими Картър обяви бойкот заради нахлуването на съветски войски в Афганистан през 1979 г.

На следващите игри - в Лос Анджелис`84, дойде контраофанзивата на 14 от тогавашните социалистически страни, които се присъединиха към СССР и не пратиха спортисти. България бе сред тях, но пък Румъния и Югославия, както и Китай, Сомалия, Бенин, Мозамбик и Конго (всички от социалистическия блок) не се съобразиха и участваха. Допълнително бойкотираха още Иран - „заради намесата на САЩ в Близкия изток“, и Либия - заради отказ на САЩ да допуснат либийски журналист в страната месец по-рано. Иран впрочем бойкотира и Москва`80, пише „Сега“.

След тези вълнения преди 38 години изглеждаше, че политиката вече не надделява над олимпийските дела. До 4 февруари 2022 г., когато отново има бойкот, макар и само дипломатически.

Климатични проблеми

Широко обсъждан е и въпросът с климата, като игрите в Пекин ще са първите, които да се проведат на 100% изкуствен сняг. Еколози вече предупредиха, че това може да има сериозни последствия за екоравновесието в региона и за местното население.

Медали и рекорди

В спортен аспект с огромен интерес се чака участието на големите звезди. Тези, които привличат най-голямо внимание, са звездата в алпийските ски Микаела Шифрин, сензацията във фигурното пързаляне Камила Валиева, която е само на 15 години, участващият на пети олимпийски игри сноубордист Шон Уайт и др.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама