Големите кавички: „Цар Киро“ се вживява като монарх

14:30, 04 фев 22 / Големите кавички 25 2332 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Звезди, циркаджии и дрънкане на война

„Цар Киро“ се вживява като монарх. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по адрес на премиера Кирил Петков. Това не е първият прякор, който партията се опитва да „лепне“ на Петков – преди това той бе сравнен с актьора Джон Траволта и наричан „г-н Sugar face” заради миловидното му лице. Този път аналогията е не само с името на премиера, но и с покойния вече ромски лидер Кирил Рашков, който носеше прозвището Цар Киро.

Кирил Петков става рецидивист в нарушаването на Конституцията. По Конституция има разделение на властите – кой извършва разследване, кой арестува, кой какво прави в държавата и това не са правомощия на премиера. С изявленията си се опитва да се държи малко като монарх, като цар. Цар Киро!“, заяви лидерът на ДПС.

Според Мустафа Карадайъ новата власт аргументира реформите си с необходимостта да сложи свои хора по места. Освен това вместо да помогне на хората, правителството е започнало саморазправа с местната власт. По думите му целта е „да се предизвикат частични избори, да се настанят и в местната власт и оттам нататък да си произведат предсрочните избори, за да могат да елиминират коалиционните си партньори. Тогава наистина ще заприличаме на монархия и наистина ще си имаме цар – цар Киро“.

Големите кавички

„Както се говори в общественото пространство, вече си имат и дворцови привички. Както цар Киро обяви, че ще оди пеша, така НСО-то му разнася храна из София. А първата дама проверява дали са свежи плодовете и зеленчуците(…) Иначе ако в сънищата им се привижда, че са царе…България си има цар. Всевишният здраве и дълъг живот да му дава цар Симеон II все още е жив“, добави Карадайъ.

От ДПС явно са решили да наложат новият прякор на премиера, защото и днес лидерът на партията го използва по време на блиц контрола в парламента, когато се развихри скандал заради закона „Магнитски“ и прилагането му у нас. „С призивите да се спазва някаква друга справедливост извън Конституцията на мен ми се струва, че заприличваме на Цар Кирова държава. България все още е парламентарна република и има действаща Конституция“, каза още Мустафа Карадайъ.

Мотивът за „Цар Киро“ бе използван и от зам.-председателя на партията Хамид Хамид, който намеси името на премиера в схема с т.нар. „златни паспорти“. Той обаче не разкри източника на сигнала с аргумента: „Всеки цар си има придворен палач, да не го посетят още днес“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 20:41, 04 фев 22

ТУРКИ,Я КЕ ПАДНЕ ??? АЛО ТУРСКИТЕ ИМЕНА - ДЕРИБЕИ НА ИЗТОЧНИ РОДОПИ, РУЕНСКО , ДЕЛИОРМАНА , САРАИ ,ПАРК РОСЕНЕЦ - НЕ СТИГА ,ЧЕ ОЩЕ ВИ ТЪРПИМ - НА ЗАКОННАТА ПЕРТИЯ - ПОДЛОГИ ЧИТАШКИ , ИЗМЕКЯРИ , ИБРИКЧИИ И ГЮННМЕТА РАЗАНИ БУРГИИ?!?!? ПОНЕ НА ДНЕШНИЯТ СВЯТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ , НЕ И ЧИТАЦИ - КРЪВОПИЙЦИ " ЗАМЪЛЧЕТЕ, ЗАМЪЛЧЕТЕ , ЗАМЪЛЧЕТЕ И СЕ ПРЕКЛОНЕТЕ ПРЕД ТИТАНИТЕ БЪЛГАРСКИ- РАКОВСКИ , ЛЕВСКИ , БОТЕВ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ МАРКО ГЕРОЙСКИ

2 Анонимен 21:27, 11 фев 22

Карата е мъжката секретарка следващата която Доган ще опатка.

3 Хуй 21:28, 11 фев 22

Карайдъ е тъп

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама