Държавата ще купува централизирано ток за училища и общини

14:35, 04 фев 22 / Политика 25 1320 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата ще прави централизирано закупуване на електроенергия, за да има предвидимост в цените за 12 или 24 месеца. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на блицконтрола в парламента.

Такъв вариант ще предложи работната група, която е създадена да търси решения заради затруднения на общини и други институции покрай растящите цени на тока за небитови потребители. Според Василев общини, детски градини, училища и други ще могат да купуват ток от общ доставчик, който ще купува от името на държавата и ще има предвидимост от 12 или 24 месеца на цените. Това ще се отнася и за ВиК дружествата.

След скока в тока: Ще се реши ли проблемът на общините?

Финансовият министър каза още, че със сметките за февруари общини, училища, социални домове и други ще получат компенсация от 250 лв. за мегаватчас за януари и февруари, каквито компенсации са предвидени за небитовите потребители. Ако някоя община има нужда от още помощ, дори и след получаването на тази компенсация, тя може да поиска такава от правителството, но ще бъде проверена и от Агенцията за държавна финансова инспекция как изразходва бюджета си.

„Проведохме среща с общините, както знаете това е проблем, който съществува не само за общините, а за галериите, университетите, училищата“, каза още министърът, цитиран от DarikNews. Той посочи, че има конкретни разговори за компенсаторни механизми в краткосрочен план, но дългосрочното решение според него трябва да е пазарно.

По думите му така няма всяка библиотека да си избира брокер и да разбира от цени на електроенергията, а и ще се получи устойчивост на цената.

По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Василев уточни, че причината компенсацията да не бъде изплатена през януари месец е, че се е чакала нотификацията от Европейския съюз, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама