Големите кавички на седмицата: Царе, светци и… Лили Иванова

13:00, 05 фев 22 / Големите кавички 25 2699 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Звезди, циркаджии и дрънкане на война

Краят на илюзиите. Новата власт у нас бързо разбра, че не може да разчита на 100 дни толеранс, защото кризите валят една след друга – бюджет, инфлация, коронавирус, цената на тока и газа, НАТО, Русия, Украйна и Северна Македония. За 50 дни управление правителството се сблъска челно със суровата действителност и уж започна да се занимава с отделните теми. До момента обаче, като че ли думите са повече от постигнатите резултати.

Големите кавички: „Президентството не трябва да е родилен дом за нови партии“

Дори малкото предприети стъпки от кабинета не срещнаха очакваното одобрение. Критики дойдоха от неочаквана страна – съседа оттатък бул. „Дондуков“. Президентът попари ентусиазма на премиера и нарече визитата му в Скопие прибързана и безрезултатна. Помните, че Радев свика КСНС именно по темата Северна Македония, за да не се изкушат новите управници и да пренебрегнат досегашната позиция на страната.


Държавният глава предупреди новата власт и да не се изкушава от модела на старата и насочи погледа на управляващите към актуалните кризи, които са притиснали до ръба обикновените хора. По този начин Румен Радев показа, че ще бъде коректив на Петков и „А отбора“ му, каквато заявка даде още при встъпването си във втория мандат като президент.

Това разминаване в позициите подхрани слуховете, че между премиер и президент зрее напрежение, а Радев който бе нещо средно между ментор и баща за „Продължаваме промяната“ вече работел за създаването на нова партия… Засега слуховете за раздор между първите мъже остават силно преувеличени. Двамата демонстрираха близост като отбелязаха заедно важна дата за България – 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Честванията трябваше да се проведат съвместно със Северна Македония и това отчасти стана, но не съвсем. Подробностите може да прочетете тук.

Големите кавички: „Украинците са македонците на Русия“

 И докато ние се занимаваме с братята македонци, Русия се занимава със своите „братя украинци“. Напрежението между НАТО и Русия не стихва - САЩ разполага войници в Източна Европа и обвинява Путин, че подготвя провокация, която да му даде повод да нахлуе в страната. Русия пък затяга обръча около Украйна като изпрати 30 хил. войници в Беларус – „най-голямото разполагане на руски части там след края на Студената война“. На фона на тези събития руският посланик увери, че България не е мишена за Русия. Повече за казаното от нея, може да разберете тук.

Конфликтът има пряко влияние върху цената на газа в Европа, тъй като Русия осигурява около 30% от доставките на газ за Стария континент. У нас природният газ поевтиня със 17% от началото на февруари. Това се случи след като Русия възстанови редовните доставки до Европа, а у нас целият борд на „Булгаргаз“ бе сменен наведнъж. Подробностите – тук.

Големите кавички: „Антикорупционната комисия направи повече светци от църквата“

И други важни промени настъпиха тази седмица – депутатите приеха оставката на Сотир Цацаров като шеф на Антикорупционната комисия. Бившият главен прокурор официално трябва да напусне поста на 1 март, но преди това ще бъде проверен от наследника му Иван Гешев за нарушения. Едва ли някой обаче очаква такива да бъдат открити. Повече по казуса – тук.

Именно заради „оневиняващите“ проверки, които и прокуратурата и КПКОНПИ извършиха през годините депутатът от „Продължаваме промяната“ Костадин Бачийски обяви, че антикорупционната комисия е произвела повече светци и от църквата. Само че новата власт също засега се проваля в това да докаже проблемите в работата на антикорупционната комисия.

Пред депутатите от ресорната комисия Сотир Цацаров показа, че добре е научил урока си и може да бъде обвинен във всичко, но не и в некомпетентност. Новата коалиция обаче пропусна шанс да докаже необходимостта от персоналната смяна на Цацаров и Гешев. 

Големите кавички: „Животът ми мина с две неща – Лили Иванова и съдебната реформа“

А четворната коалиция продължава да се занимава приоритетно със смяната на главния прокурор, съдебната реформа и промени в Конституцията. За целта парламентът създаде временна комисия за „обсъждане“ на конституционни промени. Какво обаче ще се обсъжда все още не е ясно, защото реални предложения все още няма на хартия. Единствените с написано домашно се оказаха от ДПС, които сами предложиха проект за изменения в основния закон. И те, и останалите опозиционни групи в парламента ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ бойкотираха комисията, и така най-вероятно ще остане поле за дискусии, но не и за действия. Засега мнозинство от 160 души за конституционни промени изглежда по-скоро като мираж, отколкото реалност.

Големите кавички: „Цар Киро“ се вживява като монарх

И като споменахме ДПС, те отново са хванали под прицел дуото Кирил Петков и Асен Василев. Помните конфликта им от миналото лято и канадското гражданство на Петков. Сега Движението излезе с нов прякор за премиера – цар Киро и нови атаки срещу него и кабинета.

Мустафа Карадайъ обвини министър-председателя, че е станал рецидивист при нарушаването на закона и дори начерта сценарий как новата власт овладява институции под претекст, че извършва реформи, с едничката цел да постави свои хора там. Само времето ще покаже дали промените ще са реални, или козметични.

За финал оставям три теми, които макар и далеч от политиката, бяха сред най-обсъжданите през изминалата седмица. Първата е за изложба, в която транссексуални модели пресъздават картини на Владимир Димитров – Майстора. Повече за казуса и последвалите реакции може да научите тук.

Втората е рискът столичните паркове да осъмнат с табели „частна собственост“, а Южен парк скоро да се превърне в кв. „Южен парк“. Казусът е колкото заплетен, толкова и прост. Оказва се, че Столичната община е проспала едни 15 години и сега част от парковете могат да се превърнат в строителни площадки. Подробностите са тук.

А тук коментираме защо никой у нас няма да спечели голямата награда в „Стани богат“. И отговорът не се крие нито във въпросите, нито в знанията, нито дори във водещия…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама