Полезни съвети: Как да намалим сметката за ток

15:10, 05 фев 22 25 2048 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За да ни е топло през зимата, са нужни средно по 500 лева на домакинство. При този разход е необходимо да прилагаме някои трикове, които ще ни помогнат да спестяваме.

Богомил Николов от „Активни потребители“ съветва дограмата на прозорците да е добре уплътнена, но важен е и начинът на проветряване. „Хората обичат да проветряват на „ножица“ за няколко часа. Ако правите така, ще загубите много енергия. Правилното проветряване е с широко отворен прозорец няколко пъти на ден за кратко – това е напълно достатъчно за подновяване на въздуха в помещението“, каза той. 

А ако издърпваме завеса, която покрива радиаторите на парното, това също води до енергийни загуби. „Радиаторите трябва да са открити или завесата да е по-къса, за да не ги покрива“, съветва Богомил Николов.

Пълен абсурд: Необитаем блок с рекордни фактури

Може да се сложи фолио зад радиатора – това рефлекторно фолио на практика ще спре отоплението на стената, а енергията ще влиза навътре към помещението“, предлага още той. 

Николов припомня, че телевизорите, когато работят в режим „готовност“, също харчат енергия, а това е напълно безсмислено. „Когато е възможно, е добре всички такива уреди да бъдат включени към един разклонител, за да може да ги изключваме всички с един общ бутон“, отбелязапред bTV  Богомил Николов.

По думите му ако сумираме всички дребни трикове и ги превърнем в ежедневен навик, тогава спестяването може да стигне и до 20%.

„Хладилникът, например, не трябва да бъде прилепян към стената, за да има свободен въздухообмен. В противен случай, ако топлообменникът е прилепен до стената, той няма да може да осъществява топлообмен и уредът ще харчи повече ток – компресорът ще върти допълнително“, казва Николов.

При котлоните на готварската печка трябва да използваме съдове, които са с големината на самите котлони.

„Масова практика е хората за настройват бойлерите си на максимум, тогава те загряват водата до 90 градуса, а това е напълно излишно. Достатъчно е водата да е загрята до 50 градуса“, съветва още той.

При пералнята можем да спестим от температурата, няма нужда да перем на максимална температура – повечето перилни препарати са пригодени за пране на възможно най-ниски градуси. На 90 градуса се пере само в хотелите, където трябва да има повече хигиена, припомня Николов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама