Вежди Рашидов вае паметник на Стефан Данаилов

18:35, 06 фев 22 25 2466 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За първи път у нас, а може би и по света министър прави паметник на предшественика си от противникова партия.

„Това, което е готово, е един опит за портрет на Стефан Данаилов, един нахвърлян ескиз, колкото да видим дали образът е податлив“, обясни Вежди Рашидов в ефира на Нова телевизия. „Податлив е, паметникът ще стане. Но първо и най-важно е да определим мястото, а след това и да видим дали инициативния комитет разполага със средствата за изработването на паметника“.

Едва това ще започне работата по реалните ескизи, „защото паметникът не е една главичка, която ще забодем някъде, той е по-голям“ обясни скулпторът.

Бившият министър на културата, наследил на този пост Стефан Данаилов, каза, че познава актьора много отдавна, защото винаги много е обичал артистите, въпреки че били „най-кресливи“. В неговите спомени „Ламбо винаги е бил мъжко момче, веселяк, готин, какъвто го помнят всички“.

Рашидов разказа как, когато „по една случайност“ той поел министерството след Данаилов, „амбициозни кариеристи“ идвали при него и искали да му разказват какви грешки е правил предшественикът му. Но той издал заповед, според която „който се опита да оплюе великия Ламбо“, ще бъде уволнен.

Скулпторът уточни, че Стефан Данаилов бил добър министър: „Tой остави, ако не много неща направени, то поне едно подредено министерство, които никак не е лошо“. И допълни, че иначе бил „благо момче, хубавец, слабост на всички жени, защото е хубав“.

Рашидов отказа да коментира настоящия министър на културата, защото „не е честно още първия месец да бъде нападнат един човек. Аз преживях такъв момент. Нека му дадем един шанс. Може да се окаже скрита лимонка, да се развихри, да направи едни чудесии… Нека му дадем шанс“. Рашидов обясни, че управлението на това ведомство е много сложно: „Във всички министерства 5х5 е 25, но в министерството на културата никога не е 25“.

На въпроса къде, кога и как ще се случи паметникът на Стефан Данаилов, Рашидов отвърна, че се надява мястото да е някъде около Народния театър, първо трябва да се видят кадастърът, спонсорите, финансирането — „и едва тогава, като всичко това е ясно, тръгваме да инвестираме в неговото създаване, „защото, колкото и да е срамно, всичко това е пари. Нека да не мечтаем, а да си подредим кухнята и започваме“.

Скулпторът обяви, че той ще свърши своята работа „от обичта си към Ламбо, но бронзолеенето, материалите, транспорта, монтажа, багери, кранове —  това са все разходи“. Грубо сметнато всичко щяло да излезе към 30-40 хиляди лева

Ако работата започне веднага, паметникът би могъл да бъде готов максимум сред 3 месеца, като само процедурата по леенето от бронз щяла да продължи поне месец. Отделно каменарите трябвало да изготвят постамента, да се направят надписите, да се излее бетонната плоча.

Стефан Данаилов почина на 27 ноември 2019 г. Инициативата за паметник дойде от актрисата Ирен Кривошиева, която има син от него. През декември 2022 г. ще се навършат 80 години от рождението на Данаилов, припомня „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:40, 06 фев 22

Хахахахахаха. Това ако е Стефан Данаилов, аз съм Мики Мауз!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама