Пускат онлайн система за доброволци в болниците

16:40, 07 фев 22 25 1801 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От днес Министерството на здравеопазването пуска в експлоатация онлайн базирана система за регистрация на доброволци, които да подпомогнат лечебните заведения в борбата с COVID-19. Системата е изградена от здравното ведомство и „Информационно обслужване“ заради многобройни запитвания от граждани как да подкрепят медиците в усилията им за справяне с пандемията и да помогнат заради нуждата от допълнителен персонал на първа линия срещу COVID-19, която изпитват болниците. 

Всички, които желаят да се включат, могат да заявят своето намерение да бъдат доброволци на интернет портала на Националната здравно-информационна система или на единния информационен портал.

Кандидатите за доброволци трябва да попълнят личните си данни и да посочат контакт за обратна връзка, като могат да опишат придобити умения и опит, ако имат такива в сферата на здравеопазването. Доброволците имат възможност сами да изберат лечебното заведение, в което биха искали да се включат на първа линия в борбата с COVID-19. Ако няма предварително посочена болница, ангажирана с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, регионалните здравни инспекции ще насочват доброволците към лечебните заведения, които изпитват най-остра нужда от персонал.

Всички заявления ще се обработват изцяло по електронен път.

Последната информация

През последните 24 часа са регистрирани 2 181 нови случая при 12 838 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 16,98% от взетите проби са дали положителен резултат. 

76,8% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 622, следва Варна с 308. Най-малко са заразените за денонощие във Видин - 1, и Кюстендил - 2.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 995 436. 199 от новозаразените през последното денонощие са деца. Броят на активните случаи намалява и те вече са 259 523. Ръст има и в броя на настанените в болница - 6 238, от които 593 са в интензивно отделение. 88,84% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 2 245 души, така общият им брой достига 702 143.

Жертвите на болестта у нас вече са 33 770. 92,86% от починалите за денонощието 42 души не са били ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 4 205 893 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени само 1 629 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 012 154 души. 633 133 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама