Кирил Петков от Сърбия: Газовата свързаност ще бъде приоритет

17:50, 08 фев 22 / Политика 25 1995 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министър-председателят Кирил Петков е на официално посещение в Република Сърбия. Българският премиер проведе среща на четири очи с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич.

„Ние сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват. Първата точка, която обсъдихме, е свързаността между нашите страни. Газовата ни свързаност със Сърбия ще бъде приоритет“, обяви премиерът Петков след срещата. „За региона е много важно да има максимална свързаност и да сме сигурни, че всички синергии между двете ни страни сме успели да ги отключим“, отбеляза той.

Газова свързаност на Балканите 

Двамата са обсъдили създаването на единен газов пазар на Балканите, който да включва също и Северна Македония и Гърция. Чрез това обединение всички страни ще могат да договарят по-добри цени с доставчиците.

„Гръцката газова връзка е много важна за България, а чрез връзката в Сърбия ще имате възможност за внос на течен газ и азерски газ“, обърна се Петков към Барнабич. „Трябва да обединим обемите на газ, за да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да иска да купува 3 млрд. куб.м. газ, Сърбия – 6 млрд. куб.м., Македония – 2 млрд. куб.м.. Друго е заедно да искаме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и съответно по-добри цени“, обясни Кирил Петков, цитиран от bTV.

Петков заяви, че европейската интеграция на Сърбия е приоритет за нашата страна: „В лицето на България имате приятел и партньор, ще бъдем много конструктивни и помагащи в тази роля“. По думите му започваме едно стратегическо партньорство.

Европейската интеграция на първо място 

България има пълното съдействие на правителството на Сърбия и на моето лично да работим съвместно за това да направим отношенията между двете страни още по-силни, заяви от своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич.

Нашето двустранно сътрудничество е отлично – и политически, и икономически, но вярвам, че може да стане още по добро, особено когато говорим за търговия и икономика“, каза Бърнабич.

Тя благодари на Кирил Петков, че Сърбия е сред първите страни, които той е посетил, след като е станал министър-председател на България. Това е и първо официално посещение на ниво премиер от 2013 г. насам.

Ана Бърнабич заяви, че европейската интеграция е на първо място за Сърбия. „Изключително е важно да видим напредъка на европейския ни път и подкрепа на нашите приятели Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. Благодаря ви, че с вашето пътуване показахте изключителна посветеност на решаване на всички открити въпроси, за да можем всички да имаме ясна европейска перспектива“, каза още Ана Бърнабич.

Двамата тогава са започнали разговори за възможността за организиране на бизнес форум. Обсъждано е той да се състои през септември в Пирот или Димитровград, а в него да участват делегации на двете страни. Идеята е на форума да се представят потенциални възможности за инвестиции.

В Белград премиерът Кирил Петков беше приет и от сръбския президент Александър Вучич. Ще се срещне и с председателя на Народната скупщина на Сърбия Ивица Дачич.

Енергийната свързаност е била темата на разговора между Вучич и Петков. „Двамата разговаряхме за укрепване на енергийното сътрудничество между Сърбия и България. Обсъдихме икономически въпроси от взаимен интерес“, каза Вучич след приключването на срещата.

Според сръбския президент газопроводът „Балкански поток“ е от съществено значение за сътрудничеството и развитието в региона. Той смята, че началото на газовия интерконектор край Цариброд ще гарантира снабдяването с газ и ще диверсифицира източниците на доставка.

Премиерът Петков е предложил на сръбския президент да има увеличаване на бизнеса между двете страни, по-конкретно в областта на информационните технологии е предложил създаването на балканска стартъп компания. „Нашите пазари са малки и затова трябва да се обединим, за да може по-добре да работим на трети пазари, но трябва да мислим и за създаването на нов Балкански център за информационни технологии“, каза Петков, цитиран от БГНЕС. 

Във водената от премиера Кирил Петков делегация са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев.

В рамките на посещението министър Николов ще проведе среща със сръбския вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама