МЗ предупреди: Дезинфектантите не се пият и не лекуват

18:03, 07 фев 22 25 1704 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Министерството на здравеопазването предупредиха, че приемът/консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

От министерството са сезирали МВР, след като получили информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19.

Дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, напр. за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба, подчертаха от МЗ.

Хиляди българи приемат белина вместо лекарство

Припомняме, че в края на януари разследване на bTV показа как хиляди българи приемат хлорен диоксид вместо лекарство. Вярата в лечебните му свойства се разпространяват на срещи, на които се приобщават все повече вярващи, които да се убедят, че има едно универсално лекарство за почти всички болести. Хлорният диоксид е напълно легално вещество, използва се като дезинфектант и може да се купи от всеки. За да нямат проблем с властите, продавачите не го рекламират като лекарство, но упътват потребителите към групите в социалните мрежи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама