Прокурори влязоха в три министерства и Агенцията по инвестиции

15:00, 08 фев 22 / Политика 25 1787 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокурори влязоха в три министерства и Агенцията по инвестиции заради т. нар. „златни паспорти“. Разследващи и прокурори са и в Министерство на правосъдието - дирекция Българско гражданство“, в МВР - в дирекция Миграция“ и в Министерство на икономиката, предаде БНТ.

Петков: Краят на „златните паспорти“ ще дойде много скоро

БАИ: Няма повод за притеснения 

Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции", заяви пред журналисти изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Документите са в сградата, колегите ги подготвят и ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи", обясни Янев, като подчерта, че винаги е спазвал закона и няма повод за притеснения.

„Българска агенция за инвестиции нито издава визи, за да влизат чужденци на територията на България, нито по някакъв начин предоставя адреси, нито предоставя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, които издават документи. Съгласно закона агенцията единствено проверява наличието на сделка с финансов актив, която сделка се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции", обясни директорът на агенцията, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че от 2013 г. насам България дава гражданство на чужденци срещу инвестиции. Документът е познат и с названието „златен паспорт“. Служебният министър на правосъдието разпореди проверка на 47 случая (повече от половината), за които има съмнения за закононарушение. В началото на годината наследничката му на поста Надежда Йорданова съобщи, че към онзи момент ДАНС е открила 5 нарушения.

Акцията на държавното обвинение обаче не е във връзка с тези нарушения, а по сигнал на ДПС за „чудовищна схема“ с т.нар. златни паспорти, която от партията свързаха със самия Кирил Петков. Миналата седмица от Движението съобщиха за сигнал, че в периода от 2015 до 2021 г. повече от 120 души,основно китайци и руснаци, свързани със специалните служби, са получили разрешение за пребиваване у нас. В по-голямата част от този период шеф Българската агенция по инвестиции, която отговаря за издаването на документите е Стамен Янев и именно с него бе свързано името на премиера Кирил Петков, който през 2021 г. връща Янев начело на БАИ на мястото на Десислава Трифонова. 

Уволнената шефка на БАИ си пазела място във фонд „Земеделие“

Прокуратурата е възложила допълнителни действия на ДАНСправосъдното министерствоАгенцията за инвестиции и дирекция Миграция“. Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала.

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама