Талисмани вместо медали: Назрява скандал на Олимпиадата в Пекин

13:53, 09 фев 22 / Спорт 25 2987 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Правен казус“ отложи връчването на медалите в отборното състезание по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

Руските фигуристи спечелиха отборния златен медал в понеделник, след като 15-годишната сензация Камила Валиева направи първите четворни скокове от жена в олимпийско състезание. САЩ взеха среброто, а Япония спечели бронза.

15-годишна рускиня с исторически скок на Олимпиадата

Възникна ситуация, която изисква правна консултация“, каза говорителят на МОК Марк Адамс, без да предостави подробности за естеството на продължаващите дискусии. „Можете да се обзаложите, че правим всичко, за да може тази ситуация да бъде разрешена възможно най-скоро. Не мога да ви дам повече подробности, но ще направим всичко възможно“, добави той, цитиран от БНР.

Така вместо да бъдат наградени с медали, състезателите от почетната стълбичка получиха единствено фигурки на талисмана на игрите.

Назрява ли нов допинг скандал с Русия?

Макар говорителят на МОК да не разкри подробности, няколко световни медии веднага разкриха, че става въпрос за допинг съмнения около една от пробите на руснаците. Пробата е направена още преди идването на атлетите в Пекин, а заради тези съмнения церемонията по награждаването е отложена, защото при доказване на вината на руснаците, със сигурност ще има пренареждане на почетната стълбичка. Тогава златото ще е за САЩ, среброто за Япония, а Канада ще получи бронзови медали.

Ако също така бъде доказана употребата на допинг, вероятно от Пекин ще бъдат изхвърлени всички руски фигуристи, които са и големите фаворити в индивидуалните надпревари.

Руските фигуристи са били проверявани за допинг многократно преди Олимпийските игри в Пекин, така че използването му е изключено, каза за ТАСС Елена Чайковская, председател на треньорския съвет на Руската федерация по фигурно пързаляне.

Всички руски фигуристи отидоха на Игрите чисти. Те бяха тествани много пъти през сезона. Допингът не е наша работа, никога не сме го използвали. Фигуристите не могат да го направят, ние имаме различен спорт, в който изобщо не може да се говори за допинг“, каза още Чайковская.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама