Новите изтребители закъсняват: Радев и ГЕРБ взаимно се обвиняват за забавянето

16:40, 10 фев 22 / Политика 25 2221 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доставката на изтребителите F-16 ще се забави, но продължава да не е ясно с колко време. Това потвърди днес президентът Румен Радев.

„Вече има информация, че доставката на новите изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко...Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет“, предупреди държавният глава, цитиран от bTV.

Попитан с колко ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев посочи, че „Бойко Борисов и неговото правителство“ трябва да кажат „при какви условия са подписали договора“ за изтребителите.

Янев потвърди: Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители у нас

Първоначалната информация за забавянето дойде във вторник. Тогава министърът на отбраната Стефан Янев съобщи, че е бил уведомен от фирмата производител, че доставката на 8-те изтребителя F-16 Block 70 ще закъснее. В сряда той се срещна и лично с представители на компанията.

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на нашите въоръжени сили“, подчерта президентът, който свиква КСНС по темата във вторник. Той очаква от правителството „ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ще развиваме нашите въоръжени сили“.

Стефан Янев също потвърди, че не е ясен срокът на забавянето. „Договорът е правителство - правителство. В този смисъл трябва да проведем разговори със САЩ като стратегически партньор и да уточним какво точно се случва, ако не дойдат навреме”, подчерта министърът. 

 От ГЕРБ веднаха атакуваха Радев и Янев, като обявиха, че президентът и служебните кабинети (и двата ръководени от Янев) са проспали забавянето. Според тях още миналото лято България е била уведомена за закъснението, което се дължи на смяна на част от технологиите вътре в самолети с по-модерни. Друга причина са  проблемите с доставките в цял свят заради пандемията, за което има инфомация в интернет още през октомври. „Забелязваме тенденция на правителството да превръща Google в авторитет, когато му е изгодно, а когато трябва не си проверява информацията”, допълни Митов.

Според бившите управляващислужебното правителство на Радев се е провалило в изграждането на съпътстващата инфраструктура и в момента кабинетът прехвърля неусвоени пари в бюджета за тази година „евентуално да наваксат заради своя провал”.

Сделката за F-16 беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тогава те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата цена на изтребителите и липсата на национален консенсус за покупката. Преди това парламентът промени държавния бюджет, за да увеличи разходите, като бюджетният дефицит скочи от 400 млн. на 2.228 млрд. лева.  

В крайна сметка България сключи договор за 8 изтребителя F-16 Блок 70 на стойност 514 млн. долара. Машините трябва да заменят стареещия флот на българските МиГ-29.  Обявеният срок за изпълнение е януари 2027 г., Първите два самолета трябва да бъдат доставени през 2023 г., а последните два - през 2024 г. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама