Прокуратурата търси шпионския софтуер „Pegasus“ в държавните структури

15:00, 11 фев 22 25 1748 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата изненадващо обяви, че извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуер „Pegasus“ (Пегас) в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани.

Това става близо година след като скандала около този продукт, който позволява извличане на съобщения, снимки и местоположение, активира микрофона, за да записва разговори и срещи в реално време, гръмна в световен мащаб.

Стотици журналисти и политици били шпионирани чрез израелски софтуер

Софийска градска прокуратурата е изискала информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), ДАНС, ДАТО и други структури. В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Pegasus“ и евентуално къде е реализиран той, съобщават от държавното обвинение. 

ДАНС няма данни софтуерът да е използван от българска институция

ДАНС няма данни програмата да се е използвал от която и да е българска институция, заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента.

Веднага, щом дойде тази информация при мен, се чух с ДАНС - да кажа каква информация те имат. Няма данни в ДАНС днес тази програма да се е използвала от която и да е българска институция. Аз помолих за всичките институции. Поне те би трябвало да знаят като организация за вътрешна сигурност. Другото нещо е, което е леко изненадващо, е, че аз този казус го чувахме още през лятото. Интересно защо сега, толкова месеци след първоначалната информация се сезира прокуратурата, но ако има такова нерегламентирано използване, аз съм първият човек, който бих подкрепил пълно разследване по случая", каза министър-председателят, цитиран от БНР.

Подозренията, че в България е прилагана въпросната програма не са нови

Към момента не се съобщават повече подробности, но това може да е началото на огромен скандал с подслушване.Последният такъв се разрази миналата година, след като се разбра, че хора от протестите са били следени с оправданието, че има данни за опит за въстание и насилствена смяна на властта.

Подозренията, че в България е прилагана въпросната програма са стари. През миналото лято софтуерът на израелската компания се оказа в центъра на международен скандал, след като журналистическо разследване на някои от най-авторитетните световни издания установи, че „Pegasus“ е незаконно използван в поне 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Подозира се, че може би е ползван и в Унгария.

Смята се, че „Pegasus“ е така разработен, че да включва камерата и микрофона на телефона без ползващият го да разбере. Така може да се събира огромна по обем информация и човекът да бъде подслушван по всяко време.

Миналата година израелският вестник „Аарец“ съобщи за доклад на кредитната компания „Мудис“, според който компанията-производител има офиси и в Кипър и България. Самата фирма каза, че че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър, пише Mediapool.

„NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, заявиха оттам пред „Гардиън“ тогава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама