Големите кавички на седмицата: Пици, вестникарски изрезки и стари тапети

13:10, 12 фев 22 / Големите кавички 25 2014 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Царе, светци и… Лили Иванова

Ако някой ви каже, че не става дума за пари, вероятно става дума за много пари! Не вярвате – ами погледнете какво се случва в последните дни на политическата сцена у нас.

Бюджет 2022 влезе в парламента и дори мина на първо четене. Естествено „дебатите“ около него бяха разгорещени, атаките и контраатаките – на ниво, а политиците се надпреварваха в това кой ще направи по-впечатляващо шоу. Тук безспорно наградата отива в младежа от „Продължаваме промяната“, който излезе с играчка на парламентарната трибуна и обяви „Дойде краят на джипката. Ето, прибирам я в джоба си“. Не вярвате – ето и доказателството.

Големите кавички: „Няма пица за крадците“

Разбира се това не единственият интересен момент около план-сметката на държавата до края на годината. От ГЕРБ се оказаха не толкова изобретателни и отново вкараха в употреба знаменитата метафора на Симеон Дянков за пицата. Според тях единственото близко до пица в в Бюджет 2022 е „мазната кутия“. Управляващите пък много си харесват бюджета и обещават с промяна в харченето на държавните пари ниските заплати да останат в миналото, а България да спре да е на края на опашката в ЕС. Според тях критиките показват, че правителството се движи в правилна посока, а опозицията е разстроена, защото няма пица за крадците.

Големите кавички: „Срещу мафията се готвиш за война, не за размяна на изрезки от вестници“

Управляващите водят битки и на друг фронт – срещу прокуратурата. Главният прокурор ясно показва, че няма намерение да подава оставка по примера на шефа на КПКОНПИ. Нещо повече, Иван Гешев е решил да предаде важен урок на новото правителство и да покаже, че отстраняването му изобщо няма да е лесно.  

В един последен съвместен танц тандемът Гешев-Цацаров привикаха премиер и министър на разпит, за да види с какви доказателства разполагат, че обвинител №1 не си е свършил добре работата и най-големите престъпници в държавата са на свобода. Доказателствата се появиха под формата на медийни публикации…, което трябва да признаем няма особена тежест. Оказва се, че журналистите знаят повече от институциите в страната, а премиерът си служи по-добре с Google, отколкото със службите… Добрата новина е, че поне журналистите няма да бъдат привиквани за обяснения. Лошата, че главният прокурор не бе така активен и по отношение на предишния премиер и все още никой освен Бойко Борисов не знае името на Мата Хари…Ако случайно сте забравили за какво става въпрос, тук може да си припомните.

Гвоздеят на шоуто бе новината, че 20-тото име в списъка е именно на Иван Гешев. С това заявление Кирил Петков изравни по точки главния прокурор. Но още е рано за празнуване - да не се окаже накрая, че вместо правителството да смени главния прокурор, той ще смени властта… Засега премиерът демонстрира спокойствие на духа и дори намери време да преподаде ценен урок „по харвардски“ на цял випуск бъдещи медици. Житейските мъдрости на Кирил Петков ще откриете тук.

 „Просто Киро“ да намали спускането по снежните магистрали

Списъкът с имена на български политици, бизнесмени и магистрати, които Кирил Петков даде на държавното обвинение, предизвика нова вълна атаки от страна на ДПС (не, че те изобщо са спирали). От Движението сигнализираха прокуратурата за скандална схема с т. нар. „златни паспорти“ ( българско гражданство срещу инвестиции) и намесиха името на Кирил Петков. Повече по казуса може да прочетете тук. На свой ред депутатът Делян Пеевски, чието име е в „списъка на Петков“, препоръча на премиера да спре „спускането по снежните магистрали“ (сами се сещайте какво значи това) и да разбере, че политика не се прави с мантри. Политикът сам инициирал проверка на отпуснатия му от ББР кредит и всички чакаме резултати. 

Пеевски и Кирил Петков влязоха в директен словесен сблъсък в петък, а накрая размениха лице в лице няколко думи - уж по темата за златните паспорти, където и управляващи и опозиция демонстрират единомислие. Но едва ли е само размяна на любезности.

Големите кавички: „Най-трудно се свалят умна жена, стар тапет, Христо Иванов и Корнелия Нинова“

Но дори вътре в коалицията нещата не са безоблачни. Корнелия Нинова разчисти хората на Радев и Петков в ДКК и назначи в управлението свои верни партийци. По всичко личи, че електронното управление върви с пълни обороти, а Нинова вече обяви и първото сериозно постижение в тази посока – електронно табло, с което ще се бори спекулата. Таблото ще седи пред Министерство на икономиката и ще показва цените на основните стоки, така преди да си купите олио – отбийте се през министерството да видите какви трябва са се цените…

Партньорите от „Демократична България“ пък продължават да подскачат срещу планираното от кабинета увеличение на максималния осигурителен доход и развръзката по този въпрос предстои.

Кирил Петков и Асен Василев ще трябва да измислят начин да се разберат с Корнелия Нинова и Христо Иванов, тъй като последните двама се бетонираха начело на партиите си за поне още един мандат. Изключително постижение предвид рекордно слабите резултати, които БСП и „Демократична България“ имаха на последните избори. Може би бившият премиер е прав и двамата лидери се свалят също толкова трудно, колкото „умна жена и стар тапет“. 

И като заговорихме за ГЕРБ, Бойко Борисов и „умна жена“, няма как да не се сетим за любимката ни Цвета Караянчева, която за пореден път блесна със знания. Бласъкът на чистия ум на Караянчева надхвърли родните граници и тя взе, че се изложи пред чужденците в Брюксел. Подробностите може да откриете – тук.

Докато сме на темата за женските имена, вдъхновени от новия български филм „Петя на моята Петя“ решихме да проверим колко от родните училища са достъпни за деца с увреждания. Проблемът, засегнат в лентата, остава нерешен и в реалността – в близо половината училища все още липсват необходимите рампи и асансьори. Кога се очаква всички сгради да бъдат достъпни за хора с увреждания – отговорът е тук.

И за финал нещо забавно – представихме си как би изглеждал животът ни без най-голямата социална мрежа Facebook. Тези дни основателят ѝ Марк Зукърбърг обяви, че може и да спре достъпа до нея в цяла Европа. Ако и на вас ви е любопитно, вижте тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама