Филмовият център с нов шеф

13:59, 11 фев 22 / Култура 25 1876 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След проведен конкурс за изпълнителен директор на ИА „Национален филмов център“ и съгласно Закона за филмовата индустрия, Петър Тодоров е избраният кандидат за срок от 5 години.

Петър Тодоров завършва Философския факултет със специалност „Политология“ и е магистър по „Европеистика” със специалност „Е-Европа” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има специализации и в областта на управлението на независими киносалони в Италия и Франция. Участва в редица проекти от последните години с ключово значение за кино културата в България, насочени към независимите киносалони и организацията и управлението на международни кинофестивали. С над 23 години опит във филмовата индустрия във всичките ѝ аспекти - производство, разпространение, промоция и показ на филми в Република България, както и в организация на международни кинофестивали.

Първо уволнение в културата

Той е филмов продуцент, разпространител на европейски пълнометражни и късометражни игрални и документални филми. Експерт в управлението на киносалони и в ръководството и управлението на проекти. Работил е в първото мултиплексно кино в град София и упражнявал продуцентска дейност повече от 7 години. Външен експерт на програма „Eurimages“ към Съвета на Европа и външен експерт на Европейската комисия в Образователна и културна програма – „Creative Europe”. Владее английски и руски език, съобщиха от Министерството на културата.

Идвам със знанията, опита, енергията и желанието си да работя за това средствата, зависещи от Националния филмов център, да бъдат справедливо разпределени към всички от филмопроизводството през разпространението, фестивалите, промоцията и показа на филми, както и да има по-голям контрол за тяхното разходване”, споделя Петър Тодоров.

Първите задачи, с които ще се заема, са връщане към нормално функциониране на Филмовия център, изготвянето на нов Устройствен правилник и на 5-годишна Национална програма за развитие на българската филмова индустрия. Целта ми е Агенцията да заличава съществуващите разделителни линии, вратите ѝ да бъдат широко отворени за всеки, който има нужда от съдействие. Личната ми амбиция е българската филмова индустрия да бъде изведена до нива на съпоставими по размер на нашия пазар европейски филмови индустрии“, добавя новият директор на ИА „Национален филмов център”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама