Проверяват висши полицаи заради „Булгаргаз“

18:10, 11 фев 22 25 1961 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийска градска прокуратура извършва проверка с оглед на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер от висшестоящи служители на ГДНП, свързано с „Булгаргаз“, съобщиха от държавното обвинение.

На 10 февруари прокурори в СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“. Според прокуратурата те са превишили правата си.

Прокуратурата не получила от МВР достатъчно доказателства за престъпления в „Булгаргаз“

След анализ на материалите по делото наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

Предвид това относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства.

МВР: Няма да ни сплашите

Положените резолюции, цитирани в съобщението на прокуратурата, са върху докладни записки на оперативни работници. Видно и от прикачените документи в съобщението пише „проверка по преписка“  и на двата документа. Към датата на поставяне на резолюциите няма образувано досъдебно производство, а само проверка. Цитираният чл. 15  ЗМВР се отнася за вече образувани досъдебни производства и работата на органи по разследването по реда на НПК, отговориха от МВР.

„Булгаргаз“ търси над 250 млн. лв., за да се разплати с руснаци и азери

В конкретния случай проверката се извършва по реда на ЗМВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено  престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа.

Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех“, категорични са от МВР.

От силовото ведомство допълниха: „Нееднократно главният прокурор подчерта, че прокуратурата  води война не срещу МВР , а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама