И Брюксел забрани „Конвоите на свободата“

17:05, 11 фев 22 / Свят 25 1748 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Властите в Брюксел забраниха т. нар. Европейски конвой на свободата, с който антиваксъри се готвят да блокират града в понеделник. Новината съобщи в Twitter кметът на града Филип Клоз.

Протестиращи срещу ограниченията заради COVID-19, ваксинациите и задължителното носене на маски поеха на 9 февруари от Южна Франция. Те трябва да минат през Париж, където се очаква вливането на огромен брой хора, след което да продължат към Брюксел.

До този момент властите в белгийската столица не са получили молба проявата да бъде разрешена.

„Федералната полиция ще упражнява контрол върху моторните превозни средства по главните пътища към Брюксел. Градът и регионът ще издадат разпоредби, забраняващи демонстрациите с камиони на своя територия“, заяви регионалното правителство.

По-рано и Париж забрани подобни прояви на своя територия. Акцията е вдъхновена от протест на шофьори в Канада срещу задължителната ваксинация, който бе наречен „Конвой на свободата“ и дни наред блокира столицата Отава.

Франция забрани „Конвоите на свободата“

Австрийската полиция също обяви забрана за всякакви акции на „Конвой на свободата“, съобщава АФП, цитирана от Нова телевизия. Няколкостотин превозни средства трябваше да се съберат в петък в центъра на Виена, както и в близост до голям обществен парк в австрийската столица. Полицията заяви, че се опасява, че протестиращите възнамеряват да блокират основните пътни артерии в града.

В съобщение в Twitter полицията също така заяви, че протестиращите ще причинят „неприемливо неудобство по отношение на шума в популярна зона за отдих“, както и замърсяване с емисиите на горивата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама