Орбан заплаши, че Унгария може да напусне ЕС

18:01, 13 фев 22 / Свят 25 2635 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за пръв път, че е възможно неговата страна да напусне ЕС, предаде ДПА. 

Под лозунга за върховенството на закона Европейският съюз води „свещена война, джихад“, заяви десният националистически премиер в реч пред поддръжници в унгарската столица. В същото време той призова ЕС да проявява толерантност към Унгария, предаде БТА. В противен случай, според него няма да е възможно те да продължат по общ път.

Унгарският премиер направи това изявление няколко дни преди датата, на която се очаква Европейският съд да обяви решението си за новия механизъм на ЕС за върховенството на закона. Унгария и Полша подадоха иск срещу новия механизъм, приет през декември 2020 г., по силата на който страни, нарушаващи принципите на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от общия европейски бюджет.

Европейски органи и правозащитни организации обвиняват управляващия от 2010 г. премиер, че подкопава демокрацията и върховенството на закона. Орбан се противопостави на тази оценка в днешната си реч. За тях върховенството на закона е средство, с което искат да ни оформят в нещо, което прилича на тях, заяви той, като подчерта, че Унгария не би искала да стане като Западна Европа, също както не би очаквала от Запада да възприеме унгарските политики за семейството или правото на убежище.

„Будапеща иска да запази единството на ЕС „въпреки засилващото се културно отчуждение“, добави Орбан, като посочи, че точно затова неговата страна на няколко пъти е отправила „предложения за толерантност“ към Брюксел и Берлин. „Няма друго решение, освен толерантността. Това е единственият начин да намерим общ път, подчерта унгарският премиер. Освен това Орбан подчерта в годишната си реч, с която беше даден старта на кампанията за парламентарните избори през април, че евентуално руско нашествие в Украйна може да доведе до стотици хиляди украински бежанци, опитващи се да влязат в Унгария, отбелязва Асошиейтед прес“. Той добави, че избягването на войната е в интерес на Унгария и призова за разрешаване на кризата чрез диалог.

Премиерът подчерта, че се противопоставя на плановете на ЕС да използва санкции срещу Русия. „Не може да става и дума за санкции, наказателни политики, назидания или всякакъв друг вид арогантност от страна на големите сили, заяви Орбан, чиято страна се противопоставя на въвеждането на европейски санкции срещу Москва.

Освен това Орбан заяви, че Украйна е жизненоважна буферна зона между Русия и Унгария. Той добави, че „военната сила на Европа трябва да е поне сравнима с тази на Русия“, поради което Будапеща подкрепя развиването на европейските военни възможности и създаването на общи европейски сили за отбрана.

Орбан удължи и наложения таван на цените на горивата и обеща по-щедра подкрепа за семействата, ако бъде преизбран на изборите на 3 април. Той обвини опонентите си, че планират завръщане към лошото икономическо управление, изправило страната на ръба на финансовия колапс през 2008 г., предаде „Ройтерс“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама