МВР праща на фитнес полицаите с наднормено тегло

13:30, 14 фев 22 25 1769 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служителите на МВР, които не успеят да покрият задължителните нормативи за физическа издръжливост, няма да могат да заемат определени длъжности в системата. На полицаите с наднормено тегло ще бъдат осигурени карти за спортни центрове, където да поддържат физическата си форма. Това съобщи през уикенда пред „Дарик“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и член на комисията по вътрешна сигурност Николай Ангов. 

Предстои да се намали и броят на пенсионерите в системата на МВР. Депутатът уточни още, че в различни сектори на силовото ведомство работят и много полицаи с удостоверение за трайно намалена работоспособност, което е несъвместимо с изпълнението на служебни им задължения. „Няма да има политически инженеринг в системата на МВР, но в момента се изготвя функционален анализ за нивото на ефективност на работата на служителите в отделните звена“, посочи Ангов, цитиран от „Сега“.

По негови думи ще се търси оптимално съотношение между администрацията в министерството и действащите полицаи, като целта е да се пресеят и „внедрените политически кадри“. „Политическите назначения в системата са градени с години. Има кадри, които са вкарвани от преди 10-15 г. с цел тези кадри да бъдат интегрирани и да достигнат до ръководни позиции“, смята Ангов.

Стои на дневен ред обсъждането дали пожарната да е в структурата на МВР. Очаква се позицията на управляващата коалиция за това дали ще има нов Закон за МВР, или ще се гласуват само законодателни промени. „Обективен информационен поток на постъпилите жалби, сигнали и резултатите от тях е една от най-важните реформи, които ще се случат, защото това ще даде ясен и обективен поглед какво върши МВР“, коментира депутатът.

Полицаи и пожарникари на протест

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР. Огнеборците не са съгласни с текстовете в бюджета, които касаят перата „персонал“ и „капиталови разходи“.

Протестът е и заради неяснота, генерирана от изказвания в медиите на политици, „упражняващи се на тема реформи в МВР“. Протестът ще се състои на пл. „Независимост“.

От синдикалната федерация на служителите в МВР също ще протестират. 
Инициативите започват в сряда на регионално ниво, а общият им протест ще е на 20 февруари (неделя). Една от причините е, че е проектобюджета за 2022 година не е предвидено увеличение на възнагражденията на служителите. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама