„Преписва лошо и избирателно“: Манолова обвини Нинова в лобизъм

16:20, 14 фев 22 / Политика 25 1601 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мая Манолова обвини Корнелия Нинова в лобизъм. Според бившия омбудсман законопроектът за събиране на вземанията на длъжници, изготвен от министъра на икономиката обслужва банките и фирмите за бързи кредити, тъй като са изключени от законовите разпоредби, които уж трябва да защитят длъжниците от произвола на събирачите на дългове.

„Недопустимо е законът да изключва кредитите, продадени от банки и фирми за бързи кредити на колекторски фирми. Те съставляват над 70% от вземанията на колекторите. Става дума за сума над 1.4 млрд. лв. и близо 900 000 души, които остават незащитени“, посочи Манолова, която днес даде пресконференция по темата.

Събирането на дългове: без тормоз и с „фиксирано работно време“

Действително в законопроекта е записано, че той не се прилага за договорите, които попадат в обхвата на европейската Директива (ЕС) 2021/2167 от 24 ноември 2021 г., Директивата регулира дейността на купувачите на кредити към банки и фирми за бързи кредити. В мотивите към законопроекта е обяснено, че предстои тази директива да бъде въведена в българското законодателство в близко бъдеще, „като би могла да стане част от този закон, ако същият бъде приет междувременно“, пише „Сега“.

Според Манолова това обяснение на икономическото министерство е „смехотворно“. Бившият омбудсман посочи, че така и след приемането на закона колекторите, които събират задължения към банки и фирми за бързи кредити ще могат да тормозят длъжниците. „Нещо повече, ако длъжник на банка или фирма за бързи кредити има възражения по отношение на продадения му дълг и реши да оспорва, то това няма да спира колектора да начислява каквито си такси иска“, посочи лидерът на „Изправи се.БГ“.

От движението настояват оспорването да става само в съда, вместо това да се прехвърля на орган за алтернативно решаване на спорове, създаден от самите колектори. Както и монополните дружества като топлофикации и ЕРП изобщо да не ползват колектори, защото те има имат хиляди начини да притиснат клиентите си. Тези и още други предложения „Изправи се.БГ“ ще внесе в Министерството на икономиката и индустрията, за да бъдат взети предвид при окончателното изготвяне на законопроекта.

Нинова преписва лошо и избирателно

Новият законопроект бе анонсиран през януари от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тогава тя анонсира, че за първи път тази материя ще бъде уредена със закон, Манолова обаче е на друго мнение.

„Три пъти сме внасяли този законопроект в три парламента. Тази информация е за г-жа Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в чантата. Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта, но са го преписали лошо и избирателно“, каза бившият омбудсман.

Проектозаконът на Нинова предвижда създаването на регистър на коректорските фирми, забрана на тормоза върху длъжниците, както и прехвърлянето на дългове от един кредитор на друг без преди това потребителят да е уведомен писмено. Той бе подкрепен от шест национални потребителски организации, сред които КЗП и Националната организация „Защита на потребителите“.

Междувременно миналата седмица Асоциация за защита на потребителите излезе с позиция, в която също критикува проектозакона като лобистки и настоява законът да покрива напълно дейността на колеторските фирми и да е насочен към цялостно регулиране на дейността им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама