Върнаха бюста на Васил Левски в Буенос Айрес

17:15, 15 фев 22 25 1880 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бюстът на Васил Левски в Буенос Айрес, който бе повреден при опит за кражба на 16 януари 2022 г., е реставриран и вече е поставен на мястото си в парк „Баранкас де Белграно“ в аржентинския град.

По информация на посолството ни в Аржентина членовете на българската общност ще имат възможността традиционно да почетат паметта на Апостола пред паметника на възпоменателно събитие, което ще се проведе на 19 февруари 2022 г. от 10.30 ч., съобщиха от външно министерство.

След неуспешния опит за кражба на паметника, осуетен от бързата реакция на полицията, дипломатическата ни мисия незабавно се свърза с кмета на община „Белграно“, като  аржентинската страна предприе всички необходими действия за бързото възстановяване на бюста.

Припомняме, че бюстът на Апостола на свободата, пред който се събираше българската общност в аржентинската столица, изчезна. Това съобщи вчера Иван Цанков, секретар на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, цитиран от БТА.

Монументът на националния ни герой се намира на неколкостотин метра от сградата на българското посолство. Инициативата за построяването му идва през 1997 година.

„Тогавашният ни посланик провежда редица разговори и срещи с местните държавни и обществени институции. Всички, които заявяват подкрепата си за този патриотичен проект, сформират комисия за набиране на средства. И така, във връзка със 160-та годишнина от рождението на Апостола, със съвместните усилия на сформираните Общобългарски комитет „Васил Левски“ и фондация „Васил Левски“, с участието на българската общност и българското посолство, се стига до неговото изграждане. Проектът е на скулптора Михаил Шапкарев. През 1998 година бюстът на българския революционер е издигнат в парк Баранкас де Белграно в Буенос Айрес“, припомня Иван Цанков.

За откриването му от България пристига специална делегация. Присъстват и представители на българската диаспора. От аржентинска страна е поканен тогавашният кмет на аржентинската столица, който впоследствие става президент на латиноамериканската страна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама