„Има такъв народ“ се отрече от Николай Василев

10:57, 15 фев 22 / Политика 25 4673 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Не бих искал повече името на Николай Василев да се свързва с „Има такъв народ“. Той остана в миналото, беше номинация за премиер, но сега фактите са други. Това обяви пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Думите му дойдоха в отговор на изказване на Василев, в което той определя бюджета за 2022 г. като най-небалансирания за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики. 

Припомняме, че Николай Василев беше предложението на партията на Слави Трифонов за премиер, когато политическата сила получи мандат за съставяне на правителство в средата на миналата година.

Петков: Острите критики означават, че се движим в правилната посока

Вчера Василев коментира пред БНТ, че „с бюджет 2022 сме като в ранния гръцки сценарий“. Според Каримански обаче подобна аналогия не може да се направи. „В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация“, изтъкна той. 

Повече пари за науката, иновациите, полицаите и пожарникарите

Той обеща да има повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това е заложено в промените на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. 

Според Каримански повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести. Увеличението за униформените още е в процес на преговори. 

Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът - точно и ясно, и го разбират. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори“, посочи той. „Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене“. Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът“, подчерта Каримански.

Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера. В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа“. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава“, изтъкна депутатът от ИТН. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:53, 15 фев 22

Много късно го направиха тоя не заслужава трибуна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама