НИМХ прекрати протеста си: Прогнозите ще бъдат възстановени

17:00, 17 фев 22 25 2238 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

НИМХ отива в МОСВ. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене.

Междувременно в знак на протест институтът спря прогнозата на времето за всички, без държавните институции, за да не бъде засегната националната сигурност. Малко по-късно директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обяви пред БНТ, че ще прекратят протеста си и тази вечер прогнозите за времето за медиите ще бъдат възстановени. Причината по думите му е, че протестът им започва да се политизира. Протестната готовност на НИМХ обаче остава, тъй като предстои депутатите да разглеждат и други членове в Закона за водите, свързани с тяхната автономия.

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Според тях НИМХ трябва да е равноотдалечен от всички държавни структури, които обслужва, за да не се превърне във ведомствена служба. Според проф. Брънзов такова неутрално място е именно МОН, защото НИМХ не извършва никаква дейност за него.

Това правителство е много младо и ако бяха след година или две всички министри, щяха да разберат колко неща прави НИМХ за техните министерства, подчерта проф. Брънзов пред БНТ.

НИМХ заплашва да спре прогнозата за времето

Според просветния министър Николай Денков обаче мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза. НИМХ в момента обслужва над 20 структури в 8 министерства.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени. „Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“.

СБЛЪСЪК: Къде е мястото на НИМХ?

Прехвърлянето на Института от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага подробно своите мотиви: „Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток. Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама