Петков и Макрон с твърда подкрепа за суверенитета на Украйна

14:51, 17 фев 22 25 1317 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна - това е общата позиция, изразена тази сутрин по време на срещата на българския премиер Кирил Петков и френския президент Еманюел Макрон. 

Двамата дискутираха и възможността Франция да окаже на България проектна помощ за модернизация на пътна и жп инфраструктура у нас. Друг акцент в разговора между българския премиер и френския президент бе европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания. 

В Брюксел Петков ще участва в среща на членовете на Европейския съвет, както и в Срещата на върха между ЕС и Африканския съюз. Преди това той разговаря с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи, както и с министър-председателя на Естония Кая Калас.

Министър-председателят запозна еврокомисаря Вархей с конкретните резултати, постигнати само за броени дни благодарение на новия диалог между България и Република Северна Македония. Петков подчерта, че резултатите, а не сроковете са ключови и изрази надежда, че подобряването на секторното сътрудничество ще допринесе за постигане на взаимно приемливи решения по политическите въпроси. Той заяви още, че очаква с помощта на ЕК да има напредък по отношение на реформи в областта на човешките права.

В рамките на срещата си с естонския премиер Кая Калас, Петков отбеляза приятелските връзки между България и Естония, значението на партньорството на двете държави както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. В този контекст бе обсъдено реализирането на двустранни визити. Министър-председателят Кирил Петков постави специален акцент върху интереса на България да засили сътрудничеството си с Естония чрез общи инициативи и обмен на опит в областта на електронното управление, цифровата свързаност, информационните технологии и комуникациите, съобщиха от правителствената служба.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама