Слави Трифонов 9 месеца отказва да обяви имуществото си

09:05, 17 фев 22 / Политика 25 1612 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов вече девет месеца отказва да подаде публична декларация за имуществото си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), както е длъжен по закон. Това става ясно от публичния регистър на КПКОНПИ, пише Mediapool.

В сряда бяха обявени декларациите за имущество и интереси, подадени от лицата, заемащи висши публични длъжности, за периода 18 август 2021 г. - 31 декември 2021 г., както и списък на лицата, неподали декларации в законоустановения срок. В списъците за 2021 г. на депутатите, неподали декларации в срок, фигурират 54 народни представители, 44 от които са поправили пропуска си, макар и със закъснение.

Сред останалите 10 най-известното име е това на Станислав Трифонов, който беше депутат в 45-ото Народно събрание. Той е трябвало да декларира имуществото и интересите си в срок до 15 май 2021 г., но девет месеца по-късно все още не го е направил. Това означава, че срещу него трябва да започне проверка на КПКОНПИ за евентуално несъответствие в имуществото.

Според антикорупционния закон лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, когато се установи, че няма обективна причина за това, след решение на комисията се образува и проверка за установяване на незаконно придобито имущество“, пише в прессъобщението на КПКОНПИ.

Точният текст на чл. 108 ал. 6 от закона за противодействие на корупцията гласи, че КПКОНПИ започва проверка при неподаване в срок на декларацията за имущество и интереси, "освен ако неподаването се дължи на причини, за които лицето не отговаря".

КПКОНПИ не казва започнала ли е проверка срещу лидера на ИТН

От Mediapool са изпратили въпроси до антикорупционната комисия по случая с Трифонов, но не са получи отговори. Така не стана ясно дали е започнала регламентираната в закона проверка или пък са установени уважителни причини, за които Трифонов не е отговарял и са му попречили да обяви имуществото си.

В предишния закон за публичност на имуществото, когато публичният регистър се администрираше от Сметната палата, лицата, неподали декларация, задължително трябваше да бъдат пратени за проверка към Националната агенция за приходите. Сега това задължение е отпаднало, а първоначалната проверка се прави от КПКОНПИ.

Затова от пресцентъра на НАП са обяснили, че те получават списъци за проверка само на лицата, при които е установено несъответствие между доходи и имущество в размер над 5000 лв., а не и на неподалите декларация. До момента в НАП не е постъпвало писмо от КПКОНПИ за проверка на съответствието между доходите и имуществото на Станислав Трифонов, добавиха от данъчната агенция.

Наред с Трифонов нарушители на закона са още деветима депутати – Венцислав Асенов, Георги Марков, Михаил Христов, Пламен Милев, Радослав Бойчев, Румен Генов, Силвия Николова, Смиляна Нитова и Стоян Божинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама