Американски войници пристигат у нас до дни

20:26, 17 фев 22 / Политика 25 1888 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пентагонът изпраща у нас една рота с бронетранспортьори „Страйкър“, които са базирани в Германия. Новината беше потвърдена от американския министър на отбраната Лойд Остин. Той отбеляза, че силите на Вашингтон пристигат в България за съвместно учение.

Престрелки в Донбас: Атакувана е детска градина

„Бих желал да изкажа своята признателност към България, която днес се съгласи да приеме рота с бронетранспортьори „Страйкър“. Тези войници ще напуснат Германия в близките няколко дни и ще помогнат за гарантирането на готовността и оперативната съвместимост с България като наш съюзник в НАТО“, каза Остин по време на пресконференция в Брюксел, цитиран от пресслужбата на американското министерство на отбраната и bTV

От първия ден: Вдигнаха два испански изтребителя

Остин коментира и желанието на Кремъл - НАТО да изтегли допълнителните си сили от източния фланг:Путин казва, че не иска силен НАТО на западния си фланг. Е, получава точно това“. Ръководителят на Пентагона посочи още, че Русия не намалява военното си присъствие по границата с Украйна, въпреки уверенията, които дойдоха от Кремъл преди дни. „Аз бях войник до съвсем скоро и разбирам много добре, че не се заемаш с такива неща без причина“, изтъкна той. 

Според редица източници, руските сили региона наброяват около 150 хиляди души.

По-рано в Брюксел военният министър Стефан Янев съобщи, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. По думите му посещението е в рамките на планираните миналата година учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО.

Очаква се у нас да пристигнат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама