БСП наказа Калоян Паргов

16:13, 18 фев 22 / Политика 25 1871 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националният съвет на БСП събра необходимия брой гласове - повече от 50% + 1 и наложи на члена на НС на БСП Калоян Паргов наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година. А причината - участието на общински съветници от БСП-София в сделката за уличното осветление в София, за която общинският съветник Борис Бонев алармира преди седмици.

Източват ли се милиони от осветлението на София?

Въпреки, че са събрани необходимите гласове, има членове, които още не са упражнили правото си на глас. Крайният срок изтича в събота в 17:00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.

За Паргов до един мотивите са неверни

Всички обвинения срещу мен, заради които искат да бъда наказан, са съшити с бели конци. Целта е да бъдат опетнени моето име и репутация. И по този начин някои хора да овладеят собствения си страх от мен. При това страх от нещо, което аз не съм направил до този момент, а именно да обявя кандидатурата си за председател на БСП“, заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов. По думите му постоянно е съществувало такова подозрение. Очевидно страхът идва от силата, която стои зад мен в лицето на Градската организация на БСП - София и свършената работа, обясни той.

Според него тази атака ще дестабилизира организацията, след като през 2019-та година на местните избори БСП – София получи много добра оценка за резултатите – удвоен и отгоре броя на общинските съветници и само 20 000 купени гласа разделиха кандидата им за кмет от победата. „При тези факти, колко състоятелни да са обвиненията в колаборация с ГЕРБ“, пита Паргов.

Той припомни едно гласуване през същата 2019 година на депутати от групата на БСП в подкрепа на Сотир Цацаров при избора му за председател на КПКОНПИ. Тогава повече от една трета от народните представители от „БСП за България“ гласуваха „За“. А имаше официално партийно решение Цацаров да не бъде подкрепян. Трябва ли да искаме наказание и за тогавашния председател на парламентарната група Корнелия Нинова? Може би трябва, след като на мен ми искат наказание заради това, че общински съветници от БСП са подкрепили Георги Георгиев от ГЕРБ за председател на СОС при тайното гласуване, което се случи, докато аз самият бях под карантина заради Covid-19“, изтъкна председателят на групата на БСП в общинския съвет в София и допълни, че това е отговорът му на две от всичките обвинения.

До един тези мотиви са неверни. В БСП обичаме да се хвалим, че сме най-демократичната партия. Очевидно и това не е вярно. Преминали сме към друг тип организация. И точно това е притеснението на много членове и симпатизанти, които критикуват сегашното управление на БСП. Хората се страхуват, че пътят, по който върви партията, може да приключи фатално“, каза в заключение Калоян Паргов, цитиран от БСП - София. 

По-късно близо 50 представители на творчески, научни и образователни институции и организации изпратиха официална позиция в подкрепа на Калоян Паргов. „Изразаваме тревогата и недоумението си по повод атаките срещу ръководството на Столичната партийна организация на БСП и опитите за нейното дестабилизиране чрез „подписка” на анонимни социалисти срещу легитимно избрания председател на БСП - София Калоян Паргов“, посочват те. „Вярваме, че като лидер на БСП, натоварен и с високи държавни отговорности, Корнелия Нинова няма да позволи разделение в Софийската партийна организация и ще работи за нейната консолидация“. „БСП-София под ръководството на Калоян Паргов през годините е доказала, че е работеща структура, в която тече активен организационен и идеен живот“, смятат те.

Припомняме, че на официалния сайт на левицата обявиха, че социалисти от градската организация на БСП-София са събрали подписка с призив Националният съвет на БСП да наложи наказание на Паргов.

Малко по-късно обаче от БСП-София изпратиха опровержение, в което изтъкват, че не са разглеждали и приемали тази позиция. Според тях изпратената информация е „подвеждаща и невярна“. Калоян Паргов също коментира пред „Darik News“, че не е взимано подобно решение за него. След това той обяви във Facebook, че ще поиска официално доверие от Градския съвет на организацията. 

По неофициална информация в медиите се спряга Иван Таков - един от заместниците на Паргов в момента, който отговаря за партийната дейност, за председател на столичните социалисти.

Напрежение вляво: Още оставки в БСП

Междувременно вчера говорителят на последните две служебни правителства на президента Румен Радев Антон Кутев обяви, че напуска ръководството на социалистическата партия. Като причина той посочи, че не желае да участва „нито в разразилите се персонални „чистки“ в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години“. Въпреки това той подчерта, че все пак ще остане член на столетницата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама