„Президентът отново каза истини“: Борисов похвали Радев и постави ултиматум на управляващите

11:20, 18 фев 22 / Политика 25 2481 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ГЕРБ може да подкрепи бюджета за 2022 г., ако между първо и второ четене управляващите заложат повече пари за българската армия, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

Той уточни, че депутатите на ГЕРБ ще предложат ревизия на средствата в сектор Сигурност, за да може да се отделят повече пари за отбрана. Борисов изтъкна, че само по този начин всички решения, взети на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), ще бъдат подсигурени с реални средства. Надяваме се да видим в бюджета фрегатите и подводниците и ще ги подкрепим в парламента. Така ще повишим своята бойна готовност. В противен случай ще излезе, че КСНС е бил, за да се отбие номера“, каза Борисов, цитиран от „Клуб Z“.

И отново изтъкна, че „в нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в нашето Черно море плуват военни кораби, формират се батальони и всичко това е в нашия регион“.

„Чакаме резултати“: Радев пак смъмри правителството

Размаханият пръст на Радев към правителството се хареса и на ГЕРБ

Борисов реши да се възползва и от създалото се напрежение между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 и в унисон с критиките на държавният глава Румен Радев, той също нападна правителството. Именно за това за първи път от години насам лидерът на ГЕРБ намери добра дума за президента.

Вчера президентът Радев, колкото и да ми е трудно да го призная, но отново каза истини... Няма един парник със засети краставици. Няма сектор, който да не е претърпял огромни щети. И това го констатира президентът Радев. Не е мое заяждане. Вие самите отразявате, че им е спрял стоте дни“, обяви той, цитиран от „Сега“. Борисов обаче укори държавния глава, че не е докрай открит за новите лица във властта: Трябваше да каже и кой ги доведе тези хора“.

Борисов за пореден път призова и за мирно решение на проблемите между Русия и Украйна.

Няма да се дават пари за купуване на самолети на хартия

Финансовият министър Асен Василев каза в кулоарите на парламента, че не биха подкрепили увеличение на парите за отбрана в държавния бюджет, освен ако от Министерството на отбраната не предложат конкретни проекти, за които са необходими повече средства. „Ако Министерство на отбраната има готови проекти, а не на хартия - те трябва да бъдат разгледани от Комисията в парламента, трябва да бъдат обсъдени доколко повишават боеспособността на армията, доколко са целесъобразно, след това да се търсят начини за финансирането им. Докато такива проекти няма предоставени, да си говорим за една торба пари за отбраната няма да стане. Да купим самолети на хартия - няма да даваме пари“, отбеляза той. 

Василев обобщи, че има приета програма как се достига до 2 % за отбрана от БВП за следващите две-три години. „Този план се изпълнява, ние в момента сме малко над това, което е предвидено за тази година“, заяви още финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама