Русия прати военни в Донбас, Украйна няма да отстъпи земята си

20:23, 22 фев 22 25 1942 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който задължи въоръжените сили на Русия да осигурят мира в Луганска и Донецка народна република, което означава, че държавата изпраща свои войски на територията на Донбас.

Агенциите цитират думите на външния министър Сергей Лавров, който вчера заяви, че Русия не може повече равнодушно да гледа как в Донецк и Луганск се стреля по руски граждани.

Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

Зеленски: Територията на Украйна остава непроменена

Русия разрушава опитите за мир, а Украйна няма да се откаже от територията си, обяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към нацията. Той изтъкна, че страната му е отдадена на мира и дипломацията, но в същото време е готова да защитава своите интереси „дълго време“.

Президентът Зеленски каза още, че Украйна очаква „ясни и ефективни“ стъпки от своите съюзници за действие срещу Русия и призова за спешна среща на върха на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция във формата Нормандска четворка, пише bTV.

САЩ и ЕС отговориха на Путин

Западът веднага реагира на действията на Путин. САЩ обяви, че ще наложи санкции срещу ДНР и ЛНР, а ЕС критикува решението на Путин за признаване независимостта на двете републики.

НАТО ще осигури на Украйна средства за отбрана и е в готовност при нужда допълнително да повиши присъствието си по източния фланг, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Българският премиер Кирил Петков написа във Twitter, че България осъжда решението на руския президент. „Подкрепяме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита“, посочи Петков.

Коментар дойде и от президента Румен Радев. „Признаването на така наречените ДНР и ЛНР от Руската федерация обрича на провал усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. Устойчиво решение на тази криза не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства“, добави държавният глава.

Какво се случи вчера?

Вчерашният политически ден в Русия протече буквално мълниеносно. В следобедните часове Путин свика извънредно заседание на разширения състав на Съвета за сигурност на Русия, като по време на заседанието беше обсъдена обстановката в Донбас и изпълнението и по-скоро неизпълнението на Минските споразумения.

По време на заседанието Путин попита членовете на Съвета за сигурност дали са „за” или „против” признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики, като членовете на съвета бяха единодушни, че Русия трябва да признае тяхната независимост.

След съвещанието Путин направи обширно телевизионно обръщение, в началото на което направи кратка историческа ретроспекция, разказвайки за създаването и появата на държавата Украйна, която той заяви, позовавайки се на исторически данни, че архитект и създател на Украйна е бащата на социалистическата революция Владимир Илич Ленин.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама