Янев: Да не бързаме с етикета „война“

16:25, 24 фев 22 25 1906 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна, каза военният министър Стефан Янев пред bTV. Той допълни, че днешният ден ще е посветен на редица допълнителни събития и срещи. 

Путин започна война с Украйна

За пореден път имаме поредното доказателство, че системата от международни отношения не работи както ни се иска и както е заложено според устава на ООН. В този смисъл това, което наблюдаваме е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат“, отбеляза Янев.

Путин внимателно избягва ползването на думата война. Доста фриволно се използва тази дума“,изтъкна той.

Големите кавички: „Свалете оръжието и се приберете вкъщи“

Малко по-късно военният министър излезе и с позиция във Facebook, като заяви, че военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. „Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната“, написа Стефан Янев. 

Украинската армия може да издържи няколко дни

Украинската армия може да издържи няколко дни в днешното си състояние, преди цялата територия на Украйна да бъде превзета“, заяви бившият военен министър Георги Панайотов в ефира на същата медия. 

Що се отнася за целите на руската операция според него те са ясни. Путин иска да свали правителство в Киев и Украйна да стане прокси на Русия“, коментира Панайотов.

Радев: Търсим варианти да не спрат доставките на петрол и храни

„Очаквах военна агресия с определен интензитет. Но това не е агресия с нисък интензитет. Това, което се случва е страшно. Тъжно е, че в Европа през 2022 г. хората трябва да се крият в бомбоубежища“, изтъкна бившият военен министър. 

Той напомни, че Русия е признала суверенитета на Украйна при разпадането на СССР, а сега го отрича. „Сега чуваме, че тази държава не трябва да съществува и че суверенитетът на Украйна е възможен само чрез съюз с Русия“, посочи Панайотов.

Най-ужасното е отричането на правото на една държава да съществува. Трябва да настояваме за възстановяване на международното прави реда в международната сигурност, защото ако светът се превърне в джунгла, България не е голяма риба“, изтъкна още той. 

Петков и Радев да вземат отношение 

От Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъдиха изказването на военния министър Стефан Янев. Оттам посочват, че е важно да не се повтаря безкритично реториката на агресора.

В стила на Оруеловото „войната е мир“, той нарича окупационните си войски „миротворци“, а войната „военна операция за обезоръжаване“. Ето защо остро възразяваме срещу опита на българския министър на отбраната Стефан Янев да омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа и модерния свят, която започна днес. Абсурдно е министър на страна членка на НАТО и ЕС да се позовава на речта на Владимир Путин, за да казва на медиите как трябва да наричат случващото се в Украйна, посочват те в позицията си. 

От АЕЖ припомнят, че министър Янев вече призова българите да не четат чужди медии, тъй като тези медии внушавали, че в Украйна ще има война.

Настояваме премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев да вземат отношение по изказванията на Янев и да посочат това ли е българската официална позиция – война ли е това, военна операция ли е, или мироопазваща мисия“, изтъкват от асоциацията. 

Пълната позиция може да видите ТУК

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама