„Спрете Путин! Спрете войната!“: Вълна от протести в подкрепа на Украйна

20:50, 24 фев 22 25 2528 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Стотици души се събраха на протест пред сградата на посолството на Руската федерация в София. Те се обявиха против руската военна операция на територията на Украйна. Демонстрацията е инициирана от украинската диаспора в България. 

Припомняме, че рано сутринта руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Украйна, която вече взе първите си жертви.

На протеста има както граждани на Украйна, чийто роднини са в епицентъра на войната, така и българи, които се обявяват против. Хората настояват за хуманитарна помощ за украинските граждани. Прозвучаха както българския и украинския химн, така и този на Европа. 

Протестиращите блокираха улицата пред посолството, но булевард „Драган Цанков“ е свободен за движение. 

Те скандират „убийци“ и държат български и украински знамена, както и плакати с лозунги: „Спрете Путин! Спрете войната!“, „Руски фашизъм“, „TeroRuSSia“, „Киев покръсти Русия. Киев ще я опее“. Демонстрантите се заканиха, че ще продължат да протестират докато се налага. 

Протестът протича мирно. Полицейското присъствие е засилено. 

Жертвите и ранените в Украйна се увеличават

Демонстрация и напрежение пред паметника на Съветската армия

Протест се проведе и пред Паметника на Съветската армия в София. След операцията на Русия в Украйна отново се заговори за премахването му. Темата е спорна от години.

Недоволни от руската политика тази вечер се събраха на бунт пред монумента. Те обявиха, че са готови да останат на мястото, докато паметника не бъде демонтиран.

Част от хората, които бяха на протест пред руското посолство, се преместиха пред паметника. Един човек от протеста беше арестуван от полицията, но след известен престой в полицейската кола той беше освободен. Причината - изхвърлил букет цветя от паметника.

Протестиращите бързо заобиколиха полицейската патрулка с викове: „Това не е Москва“ и „Да живее Украйна“, предаде bTV. 

Протест пред руското консулство във Варна

По-рано десетки украинци и руснаци излязоха на протест и пред сградата на генералното консулство на Русия във Варна. Те държаха с плакати с надписи „Войната е позор! Путин - вън от Украйна“. Протестиращите призоваха за мир, изпяха химна на Украйна и развяха украински знамена. 

„Защото днес аз се срамувам, че съм гражданин на Руската федерация. Аз подкрепям Украйна и нейната независимост, желая на братския народ да издържи в тази война“, каза един от протестиращите пред БНР.

В Нидерландия, Либия, Турция, Пакистан, Португалия и Великобритания също имаше протестни действия против руската инвазия. В Бейрут хората се събраха пред руското посолство в града.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама