Джокович слиза от върха в мъжкия тенис

22:16, 24 фев 22 / Спорт 25 1816 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Петият престой на Новак Джокович на върха в световната ранглиста по тенис приключва на 79-ата седмица. Сръбският №1 загуби сензационно от чешкия квалификант Иржи Весели с 4:6, 6:7 (4) на 1/4-финалите от турнира от сериите „АТР 500“ в Дубай (ОАЕ) и в понеделник ще отстъпи първата позиция на Даниил Медведев.

Късно тази вечер руснакът ще играе срещу японеца Йошихито Нишиока на 1/4-финалите в надпреварата от същата категория в Акапулко (Мекс), но каквото и да направи до края на седмицата, той вече има по-голям актив от Джокович. Така рекордът на 34-годишния белградчанин за най-дълъг общ период начело в класацията на АТР засега се фиксира на 361 седмици.

Чувството е невероятно. Никога не съм допускал, че ще имам шанс срещу Новак. Той е един от най-великите на всички времена. Не мога да повярвам. Толкова емоции бушуват вътре в мен. Трудно е да ги опиша. Усещам се нереално“, сподели 28-годишният Весели (№128 в света), за когото това е втора победа от два изиграни мача срещу Джокович (първата е през 2016 г. на клей в Монте Карло).

26-годишният Медведев става 27-ият различен лидер в ранглистата, създадена от мъжката професионална асоциация през 1973 г. Той е и първият водач извън т. нар. Голяма четворка (Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри) след американеца Анди Родик през вече далечната 2003 г.

Русия не е имала свой тенисист като първа ракета на света след Марат Сафин през 2000 г. В историята още само един руснак е бил №1 - Евгений Кафелников през 1999 г.

За тениса е страхотно да има някой нов като №1 в света“, коментира Иржи Весели. „Новак е изключителен шампион, бил е на първо място 361 седмици. Но тенисът има нужда от нови лидери и ето че идва ново поколение. Мисля, че това е страхотно“, изтъкна още той, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама