Над 100 хиляди избягали от домовете си в Украйна

07:35, 25 фев 22 25 1646 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Протести срещу нахлуването в Украйна бяха организирани в Русия. Полицията е арестувала повече от 1500 души на митинги срещу инвазията в Украйна. Най-масовите демонстрации бяха в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Според организаторите в повече от 50 руски града е имало демонстрации срещу решението на Кремъл да атакува Украйна. Демонстрантите скандираха: „Не на войната“ и „Войната не е нужна на никого, освен Путин“. Хиляди тежко екипирани полицаи бяха изпратени да спрат митингите. Те насила прибираха произволни участници, като някои оказваха съпротива, пише Нова телевизия.

Втори ден на руската инвазията: Ракетен обстрел на Киев и над 130 загинали

Над 100 хиляди души са избягали от домовете си в Украйна

Само 24 часа след началото на руската инвазия отражението върху мирните граждани вече се вижда в цяла Украйна. Според оценки на хуманитарни организации над сто хиляди души вече са избягали от домовете си. Първите от тях вече пристигнаха на границите на съседните държави.

Много украинци минаваха в Румъния и Полша пеша, носейки багажа си в куфари. По-тежко е положението на тези, които са във вътрешността на Украйна. Жителите на Киев цяла нощ споделяха снимки как спят на земята в метростанциите.

Метрото не работеше, но хората ползваха подземните зали като бомбоубежища. Вече имаше случаи на поразени от бомбардировките жилищни сгради.

Франция ускорява разполагането на войски в Румъния

Франция ускорява разполагането на войски за укрепване на източния фланг на НАТО в Румъния след нахлуването на Русия в Украйна, заяви френският президент Еманюел Макрон.  След извънредна среща на върха с лидерите на Европейския съюз Макрон заяви, че „ускорява“ изпращането на сили.

Междувременно Съединените щати заявиха, че изпращат още 7000 военнослужещи в Германия.

НАТО се стреми да създаде бойни групи в югоизточната част на Алианса, включително в Румъния. Франция предложи да оглави новото разполагане на войски в тази страна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама