ЕС със санкции за Путин и Лавров

17:55, 25 фев 22 25 1760 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейският съюз ще замрази банкови сметки на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, но няма да им налага забрана за пътуване в съюза, защото искаме да съхраним възможността за преговори, с които да сложим край на насилието”, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг непосредствено преди срещата с европейските си колега, която започна късния следобед в Брюксел, предава агенция „Ройтерс”, цитирана от БНР.

По-рано европейските лидери приеха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области - финансовия, енергийния, транспортния сектор, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика, стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна“, каза Фон дер Лайен. „Ние ще държим Кремъл отговорен за това“, бе категорична тя. За финансовите санкции тя поясни, че с тях се орязва достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари.

САЩ и Великобритания наложиха нови санкции срещу Русия

На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в т.ч. в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай”.

Нашата забрана за износ ще удари нефта, като направи невъзможно за Русия да усъвършенства своите нефтени рафинерии, които ѝ донесоха приход от 24 млрд. евро през 2019-та година“, каза още тя.

В санкциите влиза и забрана за износ на всякакви самолети, както и части и оборудване за тях за руските авиолинии. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като 3/4 от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада. Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници, а дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС, пише БНР.

Втори ден на руската инвазията: Ракетен обстрел на Киев и над 130 загинали

На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT. Според германския канцлер Олаф Шолц някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

Белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят, и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.

Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря”, каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама