Два автобуса с българи са напуснали Украйна

18:10, 25 фев 22 25 2257 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До 50 млн. лв. от икономиите в бюджета да отидат за хуманитарна помощ на българи в Украйна или българи, които имат близки украинци в семейството. Това предложение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански, бе прието от Народното събрание, предаде bTV. 

Според Каримански в рамките дори на месец могат да се заделят чрез икономии от различни пера на бюджета средства за хуманитарната помощ, като един от вариантите е да се вземе от парите за COVID. 

Украйна иска спешна хуманитарна помощ от България

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. „Току-що получихме списък с неща, от които те имат нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и др. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да помогнем“, заяви заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова на брифинг.

Над 500 българи са поискали да бъдат евакуирани от Украйна

363-ма български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация“, заяви тя.

В посолството ни в Киев също има настанени хора. Димитрова уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи. „Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда”, подчерта зам.-министърът.

Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”.

„Още преди 3 седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна със собствени средства - тогава имаше още и полети. За съжаление, не бяхме чути”, посочи и Антон Марков, цитиран от Нова телевизия.

По-близо до България

Два автобуса с български граждани, евакуирани от Одеса, Украйна, вече са преминали границата с Молдова. Със съдействието на генералния ни консул в Одеса, автобусите са ескортирани от украинските полицейски служби за безпроблемното им придвижване до границата. В колоната са включени и наши сънародници, пътуващи с лични моторни превозни средства, обявиха от външно министерство. 

 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:12, 25 фев 22

Хайде да си идват и бесарабските българи у прародината си. Има работа за тях, млади, умни, работливи. Ще спомогнат и за демографската криза. България да им даде земи, да построи жилища. По бързата процедура да им върне гражданството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама