И спортът „санкционира“ Русия

12:34, 25 фев 22 / Спорт 25 1970 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската футболна централа УЕФА отне от Русия домакинството на финала в Шампионската лига. Вместо на стадион „Газпром Арена“ в Санкт Петербург най-важният мач в клубния футбол ще се проведе на „Стад дьо Франс“ в Париж на 28 май.

Решението е взето тази сутрин на извънредно заседание на изпълнителния комитет на континенталната централа в Нион (Швейц). То идва като ответна реакция срещу военната инвазия на Руската федерация на територията на Украйна.

„УЕФА иска да изрази благодарност и признателност на френския президент Еманюел Макрон за неговата персонална подкрепа и съдействие за преместването на най-престижния мач в европейския клубен футбол във Франция в момент на криза без аналог. Заедно с френското правителство, УЕФА ще подкрепи всички усилия за извеждане на футболисти и техните семейства от Украйна, които се сблъскват с човешко страдание, разруха и разселване“, съобщиха от пресслужбата в Нион, цитирани от „Сега“.

На днешното заседние също така е взето решение всички клубни и национални отбори от Русия и Украйна да играят своите домакински мачове в турнири под егидата на УЕФА на неутрален терен до второ нареждане.

Руски военни вече са в Киев

„Шалке 04“ маха „Газпром“ от екипите си

Междувременно стана ясно още и че германският футболен клуб „Шалке 04“ ще премахне името на руския си спонсор „Газпром“ от екипите си. Той е основният спонсор на фланелските на играчите. Вместо това на тях ще бъде изписано името на клуба, съобщи Mediapool.

По-рано през деня стана ясно, че от ръководството на тима си е тръгнал Матиас Варнинг, изпълнителен директор на компанията „Норд Стрийм 2“, която реализира газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране отново бе спряно заради ескалиращия конфликт между Киев и Москва. Отборът от град Гелзенкирхен в момента се състезава във втора дивизия в Германия и заема пето място в класирането. „Газпром“ е негов спонсор от 2006 г.

Формула 1 маха Гран при на Русия

Формула 1 също е на път да официализира отпадането на Гран при на Русия от календара си за 2022 г. Надпреварата трябва да се проведе на 25 септември. Вероятно решение ще има преди първия старт от сезона през март, а като най-вероятен заместник се сочи Истанбул, съобщи отново Mediapool.

Футболист на „Манчестър Сити“ пожела мъчителна смърт на Путин

Футболистът на „Манчестър Сити“ Олександър Зинченко нападна президента на Русия Владимир Путин в социалните мрежи. Украинецът реагира остро след сутрешното нападение над няколко града в родината му от страна на съседната страна, пише bTV.

Надявам се да те порази най-мъчителната смърт, престъпник“, пише Зинченко над снимка на руския президент. След като публикацията му стана популярна, той я изтри.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама