Комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите

17:58, 26 фев 22 25 1815 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Това, което се случва, е динамично. Министерството на външните работи има работещ щаб и буквално ежеминутно комуникира с посолството в Киев и с автобусите, чакаме свободни коридори, за да изнесем българите. Нещата са оперативни. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерството на външните работи.

Външният ни министър Теодора Генчовска допълни, че комендантският час, който е обявен в Киев, затруднява евакуирането, защото българите не могат да напускат дамовете си. „Търсим удачен начин за осигуряване на безопасен коридор, създадена е група под формата на приложение, в която са включени всички, които желаят евакуация. Там ги информират за часа и мястото на тръгване“, добави българският външен министър.

По думите ѝ от Одеса за България са тръгнали три пълни автобуса, качени са и четирима италианци и двама украинци. „Утре също тръгват автобуси. Препоръчваме на българите да зареждат по 20 литра гориво и да го поддържат до напускане на Украйна. На границата има наши екипи“, добави Теодора Генчовска, цитирана от БНТ.

Шефът на ситуационния център поясни, че има 140 души в Киев, които желаят да бъдат евакуирани. „Като получим информация, че ще има зелен коридор, ще дадем инструкции да тръгнат към посолството. Стараем се да поддържаме и духа им“, каза още той.

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха у нас

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха сутринта в страната. Те преминаха паспортен контрол на ГКПП „Дуранкулак”. От МВнР посочиха, че в автобусите, които са тръгнали от Одеса, пътуват общо 60 души, сред които има и украински граждани.

Минути след като пристигна у нас единият шофьор заяви, че всички са много щастливи, че вече са в България.

България затваря небето си за руски самолети

Сред пътниците има български граждани, както и етнически българи от Украйна. Те отправиха благодарност към българските власти, пише БГНЕС.

Днес започва и евакуацията на българи от Киев. Четири автобуса ще чакат сънародниците ни пред посолството ни в Киев. Те могат да поемат около 250 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама