Ученици арестувани при опит да напишат „Save Ukraine“ на „Съветската армия“

09:30, 27 фев 22 25 2263 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трима младежи са били арестувани от полицията при опит да напишат „Save Ukraine“ на Паметника на Съветската армия в София. За това съобщи бащата на един от задържаните във Facebook.

„Доколко е бил прав, не знам. Моето мнение е, че този паметник отдавна трябваше да е преместен в някой техникум, където преподават графити, за да се учат децата. Но остава фактът, че непълнолетно дете беше държано няколко часа в 1-во районно, разпитвано и задължено да се подписва тук и там без да му дадат възможност да се обади на родител или настойник. Ние с майка му разбрахме случайно и полудяхме от тревога, гадаейки в кое районно са го задържали и оставяйки камара пропуснати обаждания на телефона му. Не знам дали в полицейската академия изобщо преподават право, но ако преподават - дознателите от 1-во със сигурност не са влизали на тези лекции. Не са влизали и на лекциите по чужди езици, защото на децата им се е наложило да преведат какво са искали да напишат. След като адвокат звъня многократно и заплашва на висок тон с поименни жалби, накрая го пуснаха. За условията в районното не е за приказване“, написа Борислав Радославов.

От училището пък обясниха, че става дума за трима десетокласници – на 15 и 16 години. Според тях един от задържаните е изкарал нощта в РПУ-то.

Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг.  Знаем от самите родители какъв ужас са преживели, след като до късно вечерта изобщо не са знаели какво се случва с децата им.

Единият от младежите дори скандално и напълно неприемливо изкара нощта в ареста, в пълно противоречие с българските закони. Вече и тримата са със семействата си, благодарение на активната дейност на наетите от родителите им адвокати.

Вярваме, че българският съд, който скоро ще се занимава с делата по незаконните арести на тримата, ще осъди справедливо действията на МВР и служителите им.

Искаме да подчертаем, че ръководството на училището, целият учителски екип и цялата родителска общност се гордеем с активната позиция на нашите три будни български деца, както и на всички наши ученици и учители.

Училището е деполитизирана зона, но не е лишена от основни морални човешки принципи, които безусловно бяха нарушени от руския агресор. Възпитаваме нашите ученици в пълна непримиримост към злото и несправедливостта в света, както и към насилието, което е напълно неприемливо за нашата Увекинд-общност.  И щом като наши ученици са заявили по този мирен начин позицията си, сме с чувството за добре свършена работа.

Заставаме безусловно в подкрепа на семействата на пострадалите ученици и ако се наложи, цялата общност на Увекинд ще излезе на протест срещу своеволията на МВР срещу непълнолетните ни ученици. Деца, гордеем се с вас“, написаха от гимназията във Facebook.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:55, 27 фев 22

Подкрепям действията на полицайте! Докато не спозваме законите и не отдаваме нуждото уважение на хората който опозват реда, няма да излезем от калта. Постъпили са съгласно закона! Това че тази "майка" е така е "възпитала" синът си е срам за нея! Интересно ми е този синковец ако направи същото в САЩ върху някоя обществена сграда, къкво щеше да му се случи?? Можеше дори да е застрелян! Замислете се ако върху стените на Вашия дом или кола поредния келеш изрази "своята" позиция какво ще кажете?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама