За първи път в историята: ЕС въоръжава държава

18:58, 27 фев 22 25 2119 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че за пръв път в историята си ЕС ще осигури бюджетни средства, за да въоръжи нападната страна - Украйна.

Предвижда се с европейски пари да бъде осигурена покупката и доставката на въоръжение и предпазни средства.

ЕС затваря небето си за полети с руснаци. Прекратява се дейността на руските медийни групи „РТ“ и „Спутник“. Замразява се имуществото на Руската централна банка и се спират преводите от и към нея, пише БТА.

ЕК предлага нови санкции, които засягат руските олигарси. Предложени са и санкции срещу режима в Беларус.

Изключват част от банките в Русия от SWIFT

По-рано през деня върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел свиква извънредна видеоконферентна среща на министрите на външните работи, за да одобрят нови санкции срещу Русия.

Очаква се част от руските банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Решението е съгласувано между ЕС, Великобритания и САЩ. Досега Германия беше против въвеждането на тази крайна мярка.

Ще се наложат ограничителни мерки и на Руската централна банка, така че тя да не може да разполага резервите си по целия свят, така че да заобикаля санкциите.

Ако една банка бъде изключена от SWIFT, тя не може да превежда пари към други банки. Това би блокирало осъществяването на сделки и трансакции в чужбина на руски компании.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен мярката ще навреди на способността на Путин да финансира войната си. „Ще парализираме активите на руската централна банка. Това ще замрази транзакциите ѝ и ще направи невъзможно тя да оперира с активи. И накрая, ще работим за забрана на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки значително ще навредят на способността на Путин да финансира войната си“, коментира Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНТ.

Платежната система SWIFT със седалище в Белгия осигурява комуникация между 11 000 банки в 200 държави по целия свят. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават платежни нареждания в надеждна и сигурна среда. SWIFT предлага и софтуер за финансовите институции.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама