Изнася ли България оръжие за Украйна?

17:09, 27 фев 22 25 1677 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България е готова да предостави боеприпаси на Украйна. Това обяви пред bTV Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. „Това ще бъде осъществено посредством въздушна връзка през територията на Полша“, допълни той. Според него отговорът на Европа трябва да бъде по-решителен и сериозен.

Никола Минчев: България няма да изостави Украйна

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обаче е категорична, че България не е изнасяла оръжие за Украйна. „Българският парламент не е издавал разрешение за износ на оръжие за Украйна. Искам да припомня някои принципи- след подписването на Минските споразумения още тогава междуведомствената комисия е приела указ, който на практика да не разрешава износ към Украйна. С тези правни актове се налага ембарго на търговията с оръжие“, заяви Нинова след заседание на Националния съвет на БСП, пише БГНЕС.

Два автобуса с българи пътуват от Одеса към България

Малко след това от правителството обявиха, че България изпраща хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. „Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО“, се посочва в съобщението на Министерски съвет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама