ЕС с още санкции: В черния списък са най-приближените до Путин

09:41, 01 мар 22 25 1959 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз наложи строги санкции срещу 26 приближени до руския президент Владимир Путин. Голяма част от тях са олигарси, но има и трима са политици – вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко и транспортният министър Виталий Савелиев.

Наказанията включват незабавно замразяване на активите и забрана за пътувания в ЕС. Сред лицата, засегнати от мерките, са Михаил Фридман, основател на „Alfa Group“, и неговият съдружник Пьотр Авен; Игор Сечин и Николай Токарев - главни изп.-директори на петролните компании „Роснефт“ и „Транснефт“; и финансистът Алишер Усманов.

ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

Фридман, който вчера отправи призив войната да бъде прекратена, е описан в изявлението на ЕС за санкциите като „мощен руски финансист и лице от вътрешния кръг на Путин“. Добавено е, че Фридман „активно подкрепя - материално или финансово, и получава облаги от руските официални лица, отговорни за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна“. Неговата „Алфа-Банк вече е обект на забрана от страна на ЕС за издаване на облигации, акции и заеми за рефинансиране, докато САЩ ѝ наложиха ограничения за дълг и дялов капитал.

Пьотр Авен пък е описан като един от „най-близките олигарси на президента Путин“.

Дългогодишният приятел на Путин Генадий Тимченко, основател и акционер на „Volga Group“, също е в списъка на ЕС. Той е акционер в банка „Россия“, която вече е под санкциите на ЕС и Великобритания.

Шефът на „РоснефтИгор Сечин е описан като един от „най-доверените и най-близки съветници на Путин, както и негов личен приятел“, който е в контакт с президента всеки ден, извличал е финансови печалби и е получавал „важни задачи, в замяна на подчинение и лоялност“. Сечин вече е обект на забрана за пътуване и замразяване на активи от страна на САЩ (такива санкции има и срещу сина му).

Николай Токарев е служил с руския президент в КГБ и е описан от ЕС като „един от държавните олигарси, поели контрола върху големи държавни активи през 2000-те, когато Путин консолидира властта, и който работи в тясно партньорство с руската държава“.

Алишер Усманов е определен като един от „любимите олигарси на Путин“.

В списъка са и други лица от обкръжението на руския президент. Като Сергей Ролдугин, виолончелист, отколешен приятел на Путин от Петербург, наречен „портфейлът на Путин“, който държи активите си в Банка „Россия“. За него ЕС се опира на разследване на международен медиен консорциум за „Панама пейпърс“, който твърди, че Ролдугин е отговорен за „разместването“ на поне $2 млрд. през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

ЕС със санкции за Путин и Лавров

Друг акционер и бизнесмен на банка „Россия“, който е в списъка на ЕС, е Алексей Мордашов, председател на стоманодобивните компании „Северстал“ и „Севергруп“. Той, според ЕС, контролира телевизии, които активно подкрепят политиката на Москва за дестабилизиране на Украйна. Мордашов също така притежава 34% от регистрираната в Германия туристическа група „Tui“.

Председателят на международното летище в Москва „Шереметиево“ Александър Пономаренко е друг олигарх от вътрешния кръг на Путин и с връзки с ръководството на Крим. Тай е финансирал дворцовия комплекс, за който се смята, че се използва лично от Путин (т.нар. - Дворец за Путин край Черно море).

В списъка със санкционираните влиза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков - неговите банкови активи в чужбина са замразени и му е забранено да пътува в страните от ЕС.

САЩ и Великобритания наложиха нови санкции срещу Русия

Черният списък е доста разширен, за да включи повече държавни и военни служители, включително и журналисти от държавни медии. Газовата застрахователна компания „Согаз“, която застрахова строителството на жп моста, свързващ Кримския полуостров с Русия, също бе добавен към списъка на компаниите, засегнати от мерките, пише „Сега“.

Пълния списък може да видите ТУК. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама