Руското посолство у нас заговори за „евроатлантически подлоги“

10:41, 01 мар 22 / Политика 25 2352 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път руското посолство си позволи недопустими за подобна институция думи по отношение на евроатлантическите членки. Дипломатите нарекоха страните, които спряха достъпа до руски медии, „евроатлантически подлоги“. 

Те твърдят, че „в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии“. Затова и посолството е създало свой канал в Telegram.

„Съобщаваме, че във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна – в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София – Посолството създаде своя канал в Telegram,“ пишат те. 

България не е блокирала руски сайтове

Министерството на отбраната не е ограничило достъпа до руски сайтове и телевизии на територията на България, съобщиха за „Сега“ от ведомството. „Нямаме законовия лост да го направим“, казаха от пресцентъра на МО. 

Потребители в социалните мрежи се оплакват, че нямат достъп до руски информационни канали. По техни думи от доставчика на интернет услуги са им обяснили, че сайтовете са ограничени по нареждане на Министерството на отбраната.

Засега единствено най-големият доставчик на сателитна телевизия в България - „Булсатком“ обяви, че спира излъчването на финансирания от властта в Русия канал „Russia Today“. 

Междувременно Съюзът за електронни медии ще проведе днес извънредно заседание с единствена точка в дневния ред, а именно да реши дали временно да ограничи разпространението на руски програми на територията на България.

Редица сайтове и платформи вече са блокирани 

Изпълнителният директор на компанията Станислав Георгиев заяви, че това се прави в знак на подкрепа с украинския народ и за да се осъди руската агресия. Към момента останалите достатавчици на телевизия не са съобщили, че ще последват примера.

Официалната страница на Кремъл в интернет kremlin.ru спря да работи в неделя на фона на съобщенията за кибератаки тип denial of service (DDoS) срещу други сайтове на руското правителство и сайтове на руски държавни медии, предаде „Ройтерс“. Компанията майка на световната търсачка Google – „Алфабет“, пък обяви, че спира възможността руски държавни медии да печелят от реклами в YouTube.

Руските сайтове се сриват на фона изявлението на украинския вицепремиер Михайло Федоров, че Украйна е ангажирала „IT армия“ (армия от специалисти в сферата на информационните технология), за да се сражава срещу Русия в кибепространството.

В сряда нов тип зловреден софтуер засегна стотици компютри в Украйна. Подозренията за това кой стои зад атаката срещу украински правителствени служби и една финансова институция паднаха върху Русия, която неведнъж е ставала обект на обвинения в кибератаки срещу Украйна и други страни, отбелязва „Ройтерс“.

Миналата седмица Великобритания и Съединените щати заявиха, че руски военни хакери стоят зад серия от атаки тип DDoS, които за кратко извадиха от строя украински правителствени сайтове и сайтове за банкови услуги.

В неделя „Алфабет“ обяви, че ще спре възможността притежавани от руската държава медии да печелят от платформата. Това означава, че издания като „Russia Today“няма да получават пари за реклами в YouTube или други сайтове и приложения на „Алфабет“. Също така тези медии няма да могат още дълго да купуват реклама или място за реклама чрез инструментите на Google и да ги използват за генериране на приходи. Говорител на компания обясни решението с „извънредните обстоятелства“ и допълни, че при необходимост ще бъдат взети и допълнителни мерки, пише „Мediapool“.

Facebook и Twitter вече спряха рекламите от Русия и на страната бе отказан достъп и до двете платформи.

Хакери блокираха сайтовете на руски медии

Вчера пък групата Anonymus (Анонимните) хакнаха руските медии. В резултат на атаката бяха блокирани уебсайтовете на ТАСС, Комерсант, Форбс, Известия, Знак, РБК, Е1. Те или не се отваряха в определени браузъри, или вместо съдържанието на сайта излизаше призив към руснаците да се противопоставят на руската агресия в Украйна, предаде „Offnews.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:14, 01 мар 22

малко се излагаме с лингвистиката :))) лесна проверка в google translate показва, че думата прихвостней не означава подлога, а поддръжник, привърженик, подчинен...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама