МВнР призова българите в Одеса да потърсят бомбоубежище

10:29, 02 мар 22 25 1402 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерство на външните работи препоръчва всички български граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище.

В публикувано преди минути съобщение, МВнР се позовава на информация на съюзнически служби.

Препоръката се отнася за всички български граждани. Препоръчва се след 10.00 часа днес да не излизат. 

Българският консул в Одеса се извини на тези, на които не успяха да помогнат

Извинявам се на всички, на които не успяхме да помогнем, каза в студиото на БНТ българският консул в Одеса Светослав Иванов. След като организираха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътуване, продължило около 24 часа, късно снощи българските служители на консулството ни в Одеса се прибраха у нас.

„Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на техните желания и да им помогнем. Имаше много молби. Съставът, в който работихме, беше ограничен - сами разбирате – 4-6 души заедно с местните лица. Имало е моменти с много напрежение. По 15-17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Искам да се извиня на всички тези хора, на които не успяхме да отвърнем на техните желания. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издължали, но бяха много тежки условията, при които работихме“, каза Иванов.

Той допълни, че много хора са се записали за евакуация, но не са успели да пристигнат в Одеса, тъй като живеят в отдалечени райони.

Въпреки евакуацията на мисиите ни от Украйна, дипломатите се опитват да помагат на българите там от разстояние като отговарят на запитванията им и им предоставят актуална информация. Секретарката на консулството е останала на място и отговаря на телефонните повиквания. „Ние предложихме на служителите ни от Украйна да дойдат с нас, но те отказаха. Телефоните ще работят докато не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса все още е възможна, но риск винаги има“, каза Иванов.

Иванов заяви, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали локален конфликт и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските мисии останали едни от последните действащи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали единствено представителствата на Молдова, Армения и Грузия. Събрахме си багажа за 2-3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен ескорт до границата. Успях да прегърна всички местни лица. Тръгвайки, се разплаках - беше много тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния момент“, каза Иванов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама