„Това е нетърпимо“: Проверяват заповедите за арест заради случая „Save Ukraine“

17:37, 02 мар 22 / Политика 25 2801 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е назначил проверка на всички заповеди за арест за 24 часа във всички районни управления на територията на София. Причина за това е задържането на непълнолетни ученици от полицията заради надпис „Save Ukraine“ на Паметника на съветската армия. 

Ученици арестувани при опит да напишат „Save Ukraine“ на „Съветската армия“

Рашков определи случая като смущаващ. „Днес проведохме оперативка в МВР с ръководството на СДВР и други длъжностни лица, за да можем да получим информация от извора. Попитах ги един по един имат ли деца и дали са съгласни някой утре да задържни тяхното дете... Казах им: „Защо не сте постъпили като родители? Нали сте родители и вие полицаите, не сте някакви извънземни... Не може така да се постъпва от служители. Това е нетърпимо“, каза вътрешният министър пред депутати в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

По думите му отговорните полицаи е трябвало незабавно да уведомят прокуратурата, която да се произнесе дали да бъде образувано досъдебно производство. Законът казва, че когато определи деяния са извършени от непълнолетен, може да не бъде образувано дело. „Помолих ги днес да ми донесат факса, с който са информирали прокуратурата в петъчния ден. Досега не са ми представили такъв документ. Не изключвам да са уведомили прокуратурата по телефона“, уточни Рашков, цитиран от „Сега“.

След случая започват обучителни мероприятия със състава, който има отношение по тези въпроси. След това ще има изпит и санкции за тези, които не го вземат. 

„Символ на една лъжа“: Изрисуваха Паметника на съветската армия

Проверка на омбудсмана по случая с младежите откри нарушения. МВР уточни, че за надписа е задържано 16-годишно момче, а други двама младежи са били отведени да дадат показания. Разпитът на двете деца като свидетели обаче е станал само в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, нито им е осигурена адвокатска защита, посочва омбудсманът.

Ковачева посочва, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. И припомня решенията на съда в Страсбург по дела срещу България, заведени точно заради осъждания за рисуване със спрей върху паметник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама