„С 9 нови доказателства“: Йорданова внесе искането за оставката на Гешев

17:39, 02 мар 22 / Политика 25 1581 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе внесе искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Още в първите си дни като министър Йорданова обяви, че ще настоява за оставката на Гешев. До самото искане се стигна след решение на Конституционния съд, което даде „зелена светлина“ на министъра на правосъдието да започне такава процедура. Това означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимава едновременно с две искания за уволнението на Гешев – едното бе внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов преди повече от половин година, а другото ще бъде внесено от настоящия.

Правосъдната министърка обясни, че е било планирано искането за уволнение на Гешев да бъде внесено преди седмица, но фокусът на държавата е бил върху избухването на войната в Украйна.

9 нови доказателства

Правосъдният министър е предоставил за разглеждане от Висшия съдебен съвет девет нови обстоятелства, даващи основание да поиска уволнението на главния прокурор.

Второто искане за освобождаването на Гешев ще е с нови разкрития

Тя се мотивира с поредицата на Антикорупционния фонд - Осемте джуджета“; случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година; искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата; делото срещу Евдокия и Николай Баневи; аферата „Жоси“; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища; случаят „Гебрев“ и изземването на автомобили за нуждите на разследването на катастрофи.

Искането на Стоилов

Преди десет дни Върховният административен съд (ВАС) задължи съдебните кадровици да разгледат по същество първото искане за уволнението на главния прокурор Иван Гешев, което отказаха да направят през 2021 година, припомня Mediapool.

През юни м.г. Висшият съдебен съвет отхвърли като „недопустимо първото искане за отстраняването на Гешев. То бе мотивирано от Янаки Стоилов с доклад, който бе изготвен от екипа на вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев бе обвинен в уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на Етичния кодекс на магистрата. Дебатът продължи близо седем часа и показа на цялото общество, че шефът на държавното обвинение има непробиваемо мнозинство в този състав на ВСС.

Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, но Конституционният съд единодушно излезе с точно обратното решение по казуса. 

Прокуратурата обвини Йорданова в непознаване на закона

„Свидетели сме на поредното неоснователно искане, насочено персонално срещу главния прокурор“, обявиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Според държавното обвинение това искане е несъстоятелно - базира се на „неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали“ и представлява „неправомерен политически натиск върху прокуратурата, преследващ нелегитимни цели“.
 
От Прокуратурата посочиха, че политическото ръководство на правосъдното министерство дълбоко не познава Конституцията и Закона за съдебната власт и регламентираните в тях правомощия на главния прокурор.
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама