Не се готви мобилизация на български граждани

21:44, 02 мар 22 / Политика 25 2167 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Това обяви новият военен министър Драгомир Заков в първто си интервю на поста.

По думите му в момента се извършва актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. Дейността е рутинна и няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително“, обяви той в ефира на Нова телевизия във връзка с изпращането на повиквателни на мъжете у нас.

„Ние сме завладяна държава“:Зам.-министърът на отбраната Ралица Симеонова подаде оставка

„Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но все пак - то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация“, така министърът коментира ситуацията в Украйна. И подчерта, че към момента няма данни за конкретна военна заплаха спрямо България.

„Военна мобилизация не се планира. Рисковете за страната са на 400 км от България...По отношение на военния риск - нямам данни за конкретна военна заплаха към България, но се води война наблизо. Всички се надяваме това да не се случи“, коментира Заков.

Има ли риск от ядрена война?

На въпрос има ли риск от ядрена атака той отговори: „Иска ми се да няма. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква фикция и засилване на преговорна позиция. Не е необходимо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на равнище НАТО“.

Избраха дипломат от Брюксел за военен министър

България не е поискала допълнителни сили на НАТО

Той подчерта, че НАТО има планове за отговор на всеки етап на всяка една развиваща се криза. Към момента страната ни не е поискала разполагане на допълнителни сили, но това не изключва възможността такива да пристигнат, ако се наложи. "Не мога да кажа в конкретния момент дали това е необходимо - зависи от развитието на кризата и от това дали има конкретни заплахи към съюзниците", обясни министърът на отбраната.

На въпрос дали на дневен ред остава идеята за български батальон, лансирана от Янев, Заков отговори положително. „Доста работа е свършена по тази линия, не може да бъде оставена така. Но нещата са в развитие. Предстои тази идея да се развива допълнително, може и да се надгради. Финално решение по казуса няма”, подчерта военният министър.

Ще изпратим ли военна помощ на Украйна?

Той каза, че все още не е ясно дали страната ни ще може да окаже поисканата от Украйна военна помощ. И коментира информацията, че Киев очаква от нас 16 МиГ-а и 14 Су-25. „Моята информация е много конкретна и тя е, че става въпрос за фалшива новина. Касае не само България, но и други страни членки на НАТО. Новината е напълно невярна”, категоричен бе Заков.

„Не мога да влизам в детайли, но това са елементи, които се опитваме да съберем, за да се види дали изобщо можем да изпратим нещо. Исканията са ясни, въпросът е дали има как да отговорим на тях”, каза Заков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама