Петков отрече две фалшиви новини

08:03, 03 мар 22 / Политика 25 2974 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Премиерът Кирил Петков коментира във Facebook две новини от последните часове – за липсата на горива и изпращането на войници в Украйна. Той отрече и двете появили се информации, като ги нарече „хибридна лъжа“ и „фалшива новина“.

„Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес (бел. ред. – вчера), чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши! Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените“, подчерта премиерът.

Бензинът и дизелът минаха 3 лева за литър

Коментарът му дойде, след като вчера вечерта опашки от автомобили се извиха на бензиностанциите у нас, след като сaмo зa дни цeнитe нa гopивaтa ce изcтpeляxa нaгope. Бензинът и дизелът минаха 3 лева за литър.

Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина! Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси“, категоричен е Кирил Петков.

Не се готви мобилизация на български граждани

„Няма да ходим пеша”

Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви обективни факти. Това заяви пред БНТ тази сутрин изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той е категоричен, че в България недостиг на горива няма, като подчерта, че складовете са пълни.

„Ние сме в постоянен контакт и с Държавния резерв, и с рафинерията, която снабдява огромното количество горива в България. Рафинерията работи, има резерви, има горива. Складовете на фирмите са пълни. Държавният резерв поддържа 90-дневния запас от горива“, увери Делчев.

По думите му някои фирми, които не са членове на петролната асоциация, в сряда спекулативно са вдигнали цените с 30-40 стотинки и са нагнетили паника.

Днес няма опашки пред бензиностанциите, а цените са такива, каквито бяха - с малко увеличение отпреди ден-два и горива има. На големите вериги цените на горивата са под 3 лева, на по-малките бензиностанции са опитали по-високи равнища, каза още Делчев, чието включване в телевизионния ефир се осъществи от автомобила му, а той съобщи, че е близо до бензиностанция на околовръстния път.

Делчев предупреди, че паниката води до повишено търсене, а то ще доведе до скокообразно повишаване на цените и е по-добре да не си причиняваме това.

В същото време председателят на БПГА Живодар Терзиев заяви пред БНР, че ситуацията от снощи „сме си я създали сами“. „Без проблем влязохме в ситуация без аналог в последните може би 15 години. Според слухове и предадено по агенция „една жена каза“ населението започна да зарежда истерично“, каза той и съобщи, че за няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама