Москва засили атаките в Украйна

08:16, 03 мар 22 25 1734 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Очаква се днес да се проведе вторият кръг от преговорите между Украйна и Русия в Беларус. На този фон Москва засили атаките си срещу ключови украински градове на север, изток и юг.

Силни експлозии се чуха в Киев тази нощ. В социалните мрежи бяха публикувани кадри, показващи огромно огнено кълбо, осветяващо нощното небе.

64-километровият руски военен конвой, който се движи към украинската столица, е в застой, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. По думите му през последните 36 часа конвоят не е изминал голямо разстояние.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйнските власти съобщиха за над 2000 цивилни жертви на руската инвазия

В осмия ден от руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски призова гражданите да направят всичко възможно, за да се противопоставят на руската окупация. Очевидци съобщават, че артилерийските бомбардировки на Русия са се увеличили през последните 24 часа и ожесточените боеве продължават.

Има опасения за стотици загинали хора в южния пристанищен град Мариупол след часове на продължителен обстрел, каза заместник-кметът на града.

Кметът на Херсон написа във Facebook, че руските армейски части са превзели южния украински град. Игор Колихаев съобщи също, че силите на Москва са наложили полицейски час от 20:00 до 06:00 часа местно време и добави, че в града ще бъде разрешено да влизат коли с храна, лекарства и някои други консумативи.

Очаква се втори кръг на преговори между Украйна - Русия

В северния град Чернигов украински власти съобщиха, че болница е била ударена от две крилати ракети.

В Харков, вторият по големина град в Украйна, руските снаряди продължиха да падат. Съобщава се за много убити и ранени цивилни граждани.

Междувременно главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че е започнал разследване за потенциални военни престъпления, извършени от Русия по време на нейната инвазия в Украйна, пише БНР.

С огромно мнозинство Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна. В текста се казва, че Русия трябва да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в повишена готовност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски ядрени сили. ООН съобщи също, че броят на бежанците, бягащи от Украйна, вече е достигнал един милион.

За първи път от началото на военното нахлуване министерството на отбраната в Москва даде информация за загубите на личния състав. Говорителят Игор Конашенков заяви, че са загинали 498 руски войници, а над 1500 са били ранени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама