МВР призна за грешки по случая „Save Ukraine”

09:06, 04 мар 22 25 1675 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Началникът на Първо районно е подал заявление, с което поема отговорност за допуснати грешки при ареста на непълнолетни ученици от полицията заради надпис „Save Ukraine” на Паметника на съветската армия. Друг служител от МВР е освободен.

Вътрешният министър Бойко Рашков назначи проверка по случая, като го определи за „смущаващ“. „Защо не сте постъпили като родители? Нали сте родители и вие полицаите, не сте някакви изнвънземни…“, е казал на полицаите Рашков.

Ученици арестувани при опит да напишат „Save Ukraine“ на „Съветската армия“

За нарушения при ареста първо сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Разпитът на учениците е бил само с представител на детска педагогическа стая, а за престоя им в районното родителите не са били уведомени. Ковачева напомни, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи.

Ръководството на СДВР в било изслушано на среща с Рашков и професионалното ръководство на МВР. По разпореждане на министъра на вътрешните работи ректорът на Академията на МВР е създал организация за допълнително обучение на полицаите за реакция при такива случаи. Курсовете започват утре и ще продължат докато всички не ги преминат. Ще има и тест за проверка на знанията.

„Това е нетърпимо“: Проверяват заповедите за арест заради случая „Save Ukraine“

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна, съобщиха от вътрешното министерство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама